ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът подписа указа за назначаването на Захарова начело на ВКС

Избор на ВКС Галина Захарова

Румен Радев подписа указa за назначаването на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд.

"Днес президентът проведе среща с избрания от Висшия съдебен съвет за председател на ВКС, на която поздрави Галина Захарова за гласуваното й доверие и й пожела успех в отговорната й мисия. В рамките на разговора двамата обсъдиха отстояването на  върховенството на правото и принципите на демократичната държава в работата на върховните съдии", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 14 януари Висшият съдебен съвет избра Захарова за нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) с мнозинство от 20 гласа на всички присъстващи на заседанието на пленума.

Захарова става първата жена, която застава начело на ВКС. Тя е завършила „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1988 г. и е с над 33 г. съдийски стаж. В периода 1988 – 1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 г. до 1991 г. е младши съдия там. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), като през 1992 г. става зам.-председател на съда. Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., а в периода 1998 – 1999 г. е негов зам.-председател. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г., а от 2004 г. до 2007 г. е негов зам.-шеф.

От 2007 г. до 2011 г. е член на ВСС. След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г.

Във ВКС съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

Галина Захарова е представител на ВКС в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС.

Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в ЕС; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст