ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев и Йотова ще положат клетва пред парламента в сряда

Парламент 46 Народно събрание Румен Радев

Президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари. Това ще се случи на тържествена церемония от 10 ч. Ще бъде прочетено решението, с което Централната избирателна комисия обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България. Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание. 

След церемонията патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президента и вицепрезидента и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Патриархът ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. 

Радев и Йотова спечелиха на втори тур на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година. На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност бе – 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733 791 действителни гласове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст