ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Си Цзинпин: Да търсим нови двигатели за ръст на икономиката в условията на пандемия

си дзинпин

Страните по света в условията на борбата с пандемията трябва да търсят нови двигатели на икономическия ръст. Това е заявил председателят на Китайската народна република Си Цзинпин. "В условията на противоепидемични мерки ние трябва да търсим нови двигатели на икономическия растеж, нови модели на начина на живот, нови начини за човешки обмен", е казал той.

По неговите думи, "е необходимо да се съдейства за развитието на трансграничната търговия, да се осигури сигурност и премахването на препятствията пред производствените вериги и веригите на доставки, да се съдейства за устойчивия процес за  възстановяване на световната икономика".

Си Цзинпин също така отбелязва, че страните от целия свят трябва да се придържат към истински мултилатерализъм, да се премахват бариерите, а не да се издигат стени, да сме отворени, а не да се изолираме, да се стремим към интеграция, а не към разединение, и да съдействаме за изграждането на открита световна икономика.

Световната икономика излиза от стагнацията, но както и по-рано се сблъсква с много възпиращи фактори, отбелязва Си Цзинпин. "Глобалните производствени вериги и веригите на доставки се сблъскват с хаос, наблюдава се ръст на цените на ключови стоки", е казал той. По неговите думи, има ръст в цените на суровините, дефицит в доставките на енергоносители. Си Цзинпин също така отбелязва, че се появяват и инфлационни рискове.

Коронавирус и ваксинация

Страните по света трябва да укрепват  международното сътрудничество в борбата с коронавируса, да си съдействат за справедливото разпределение на ваксините и ускоряване на процеса на ваксинация, а също така намаляване на раликата в имунизацията на населението, допълва лидерът на Китай.

По неговите думи, до момента Китай е доставил над 2 млрд. дози ваксини в над 120 страни и международни организации. Той също така отбелязва, че Китай ще предостави още 1 млрд. дози ваксини на страни от Африка, в това число 600 млн. дози  безплатно, а също така 150 дози ваксини за страните от АСЕАН.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст