Авиолинията София-Скопие ще бъде реалност до 60 дни

Кирил Петков

Авиолинията София-Скопие ще бъде реалност, заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в Скопие.
До 30 дни ще имаме точните параметри, а до 60 дни линията ще бъде работеща, обясни Петков. Той потвърди, че правителствата на двете страни ще проведат общо заседание на 25 януари, което ще бъде част от процеса на задълбочаване на отношенията. И двама сме решени скоростта, с който движим този процес, да се запази, каза българският премиер.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също и името засяга само страната, а не и географската област. "Това е първата голяма крачка", каза още македонският премиер. Така България вече ще използва краткото име Северна Македония вместо Република Северна Македония, както бе досега. Това е било договорено от двамата премиери Петков и Ковачевски по време на срещата им в Скопие във вторник.

Като напредък Петков определи поставения фокус върху съвместната работа и точния календар в следващите няколко месеца. "Фокусираме се върху всички неща, които са общи и върху възможностите за обогатяване на нашите отношения. Работните групи ще се съсредоточат и върху специфичните въпроси, които трябва да решим заедно", допълни той.

Българският премиер заяви категорично, че в Договора за добросъседство има много ясна дефиниция за езика и тезата за езика. "Наистина сме горди, че бяхме първата страна, която призна независимостта на Северна Македония и едновременно с това уважаваме самоопределянето на всички граждани в Северна Македония, както и използването на езиците, както са по Конституция”, посочи българският министър-председател.

Премиерът Ковачевски припомни, че днешната официална визита на българската делегация съвпада с 30-годишнината от признаването на независимостта Северна Македония от нашата страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст