Без инхаус и раздаване на пари с постановления на МС, иска ДПС

Парламент ДПС Йордан Цонев

Депутати от ДПС внесоха предложения за промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. С първото предложение се цели забрана на инхаус процедурите и сключването на рамкови споразумения. Вносители на законопроекта са  Делян Пеевски, Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид. Според ДПС инхаус процедурите пораждат подозрение в обществото и отварят врата към корупционни практики.

С предложени изменения в Закона за публичните финанси депутатите от партията на Ахмед Доган предлагат да се забрани харченето на пари от бюджета с правителствени постановления. Според вносителите въпреки че правителствените постановления са публични и се публикуват на страницата на Министерския съвет, по тях няма дебат. Промяната предвижда Министерският съвет да внася предложения за разходите, а решението да се взима от Народното събрание.

"Неотменно в последните години разобличаваме "модела джипка", при който се предоставят на разпоредителите с бюджет, включително на общините, допълнителни средства с постановления на Министерския съвет. Предлаганите от нас промени слагат край на тази практика, като подобни решения ще се приемат само с акт на Народното събрание", гласят мотивите.

Предлагат се  процедури за оптимизиране на бюджета. Кабинетът ще определя фонд за общините, който ще се обсъжда с Националното сдружение на общините и след това в Народното събрание той ще бъде предвиден със Закона за бюджета.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *