Цацаров и Гешев “отново” братя по оръжие

Сотир Цацаров - Иван Гешев

Прегрупиране и консолидация на лагерите в съдебната власт, която да съхрани статуквото в условията на заявената от парламентарното мнозинство промяна. Последните ходове на тема съдебна реформа поставят големия въпрос както за реалното наличие на политическа воля в тази насока, така и за съотношението на силите между обръчите, които дърпат конците. Кой каквото и да говори обаче, очакванията за бърз напредък и ефективни резултати   ще се окажат вероятно силно преувеличени. 

 

След изпреварващ маньовър, който събра очите на всички, бившият главен прокурор Сотир Цацаров е отново на върха в държавното обвинение. Преди още критиците му да осмислят станалото, Цацаров се върна "у дома" във Върховната касационна прокуратура. Хвърлената с интервю оставка като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) беше отиграна от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с незабавно възстановяване на предишната му длъжност, запазена по закон.

Така Цацаров зае отново мястото си в най-висшата прокурорска структура, на което беше след края на мандата си като шеф на държавното обвинение, последван от мандата на избутания с решаващия му принос на поста Иван Гешев. Остава само парламентът да гласува оставката му като шеф на антикорупционната комисия, която обяви ден преди новината за отнетия му от ДАНС допуск до класифицирана информация. Служебна привилегия, която сега получава автоматично отново в качеството си на магистрат. Оттук насетне вероятно ще продължи да става ясна класата му на играч. Включително с позиционирането по отношение на подетата решителна атака срещу Гешев.  

Засега Цацаров изглежда традиционно твърд с позицията си, че

зад отнемането на достъпа му до класифицирана информация

стоят лично премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков. И е повече от ясно колко прокуратурата под тяхно ръководство ще разследва сочения за повод скандал „ЦУМ гейт“ с негово участие. Ако бившият главен прокурор не поднесе някоя изненада, би следвало да се нареди сред най-тежката артилерия срещу заявките за сериозни реформи в държавното обвинение. Което на свой ред ще бъде окуражено в тежък момент за съпротива под негово ръководство. Сблъсъкът изглежда неминуем предвид тежката коалиционна декларация на управляващото политическо мнозинство с искане за оставката на Гешев. 

Окуражителният за мнозинството във ВСС ефект "Цацаров" не се забави. Редом с възстановяването му на длъжност като висш прокурор, ресорната колегия на кадровия орган

гръмко поиска среща с всички европейски институции,

имащи отношение към опазването на върховенството на правото. Поводът за демарша беше изрично посочен – декларацията на управляващата коалиция от 14 януари, в която се иска оставката на Гешев.

„Приемаме призива за оставка на главния прокурор Иван Гешев за отявлен пример на поредното грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната система. Този акт на народните представители, призвани да се ръководят от Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждение, руши както демократичните устои, така и основни европейски ценности. Декларацията на управляващата коалиция няма юридическа стойност и очевидно е насочена към постигането на политически цели. Тя е израз на стремеж за отклоняване на вниманието от особено значими обществени въпроси, затова те са недопустими и нарушават принципите за разделението на властите и върховенството на правото", написаха прокурорите от ВСС.

В добавка подчертаха, че обявяването на парламентарната декларация преди провеждане на заседанието на Пленума на ВСС за избор на председател на Върховния касационен съд била ясен знак за тона, който налагат управляващите в отношенията си със съдебната система. Съвместните действия на изпълнителната и част от законодателната власт бяха окачествени

като недопустима намеса, застрашаваща установения правов и обществен ред.

Всичко това – в опит опитите прокуратурата да се превърне в залог за изхода от политически сблъсъци.

За финал –  решение за предприемане на крайни защитни с искане на среща с всички европейски институции, които имат отношение към опазването на върховенството на правото.

Освен към Народното събрание прокурорското становище потегля към президента, премиера, представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите членки в ЕС, САЩ и Великобритания, на Европейския парламент, на Съвета на Европа, Венецианската комисия, на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, комисията GRECO и др.

Тътенът отсреща обаче се усилва. При полагането на парламентарна клетва за втори президентски мандат Румен Радев вбеси депутатите от ГЕРБ, които напуснаха залата след оценката му за управлението им като авторитарно и корумпирано. Радев изрично подчерта "прокурорския чадър над злоупотребите като гарант за бедността, безпътицата и безправието". И предупреди, че е "наивно да мислим, че след като повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията“.

Адресирането на този ураганна словесна канонада едва ли се нуждае от повече конкретика. След поредица от

призиви и искания за отстраняване на Гешев

обръчът около него се стеснява. Предстои Конституционният съд да се произнесе дали министърът на правосъдието има право да иска предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. При положителен отговор правосъдният министър Надежда Йорданова е готова с искането, като междувременно изпълнителната власт поддържа огъня с изавления за множество сигнали за извършения от шефа на държавното обвинение закононарушения .

Отвсякъде валят и заявки за законови промени в съдебната сфера с главни мишени прокуратурата и КПКОНПИ. Управляващата коалиция обсъжда интензивно текстове в тези насоки, като се говори за разделянето на антикорупционната комисия, реформиране на ВСС, включително лишаване на членовете му от кариерните бонуси, закриването на специализираните съд и прокуратура, въвеждането на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор. Ангажиментът е до края на седмицата законопроектите да бъдат публикувани за обществено обсъждане, което ще отприщи нова вълна от реакции.

В тон с политическата власт Съюзът на съдиите в България обяви за наличие на широк консенсус сред съдиите за пълно разделяне на ВСС на два отделни съвета, както и за намаляване на мандата му. Проучване сред магистратите с черни тоги сочи за съгласие относно намаляване числеността на парламентарната квота, въвеждане на нов механизъм за отзоваване на кадровиците, избрани от съдиите, ограничаване срока за командироване на съдиите, свиване на разликата в заплатите на различните нива и други корекции в полза на съдийската независимост.

По-сериозно е колебанието относно модела на ВСС – да е остане постоянно действащ или да стане смесен с постоянно и непостоянно заседаващи членове. Резултатите от проучването на изпратени на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси на Народното събрание, на президента Радев и на правосъдния министър Йорданова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст