ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС да забрани енергоемкия модел за създаване на криптовалути

пазари

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) поднови призивите си да се "забрани" на територията на Европейския съюз основния начин за "копаене" на Bitcoin и изрази тревога от растящия дял възобновяема енергия, използвана за тази дейност. Заместник председателят на регулаторния орган Ерик Тедеен коментира за "Файненшъл таймс", че емитирането на виртуални монети се е превърнало в "национален въпрос" за родната му Швеция и предупреди, че криптовалутите са риск пред достигането на целите на климатичните промени, заложени в Парижкото споразумение. 

Тедеен настоява европейските регулатори да забранят метода на добив, познат като "доказване на изпълнение", и да го заменят с използващия по-малко енергия модел "доказване на дял".

Двете най-големи по пазарна капитализация и оборот криптовалути – Bitcoin и Ethereum – разчитат основно на първия метод, който изисква от всички участници в blockchain цифровите регистри да потвърждават транзакциите. "Копачите", които използват обширни центрове за данни, запълнени с купища мощни компютри за разрешаване на пъзелите, получават новоемитирани монети като възнаграждение за отчитането на транзакциите. 

Този процес изисква използването на повече енергия отколкото модела "доказване на дял", където броят на страните, приключващи търговските операции, е много по-малък. При него количеството компютърни обработки за потвърждаване на операциите е редуциран и се осъществява от машините на собствениците на монетите. Те ги използват като гаранция за възможността да валидират регистрите. 

Копаенето на дигитални валути е изключително привлекателен и конкурентен бизнес и използваните за целта количества енергия са достигнали рекордни равнища, по данни на Blockchain.com. Китай забрани тази дейност през май 2021-а, но тя се разпространи по света и в момента вече има няколко публично търгувани компании, които се занимават основно с тази практика.

Тедеен подчертава, че не иска цялостна забрана на криптовалутите, а просто преминаване към по-ефективни и щадящи околната среда технологии. Шведските власти лансираха идеята за прекратяване на практиката през ноември 2021-а заради растящото количество възобновяема енергия, използвана за нея, и поставиха под въпрос "социалната полза от критоактивите".

По данни на Индекса на Кеймбридж за консумираното от Bitcoin електричество, за дейността отиват 0.6% от цялото световно енергийно потребление, а годишният разход на ток е по-голям от годишното потребление на Норвегия. Заради растящите критики и китайската забрана "копачите" на криптовалути увеличиха дела на зелената енергия за захранване на компютрите си и се прехвърлиха в държави с много вятърни и слънчеви енергийни източници като Швеция и Норвегия, превръщайки се в огромен проблем за тях.

Основавайки се на оценките на университета в Кеймбридж, шведските регулаторни органи отбелязват също, че за добива на една монета Bitcoin отива толкова ток колкото за изминаването на 1.8 км от средна по големина електрическа кола. И, според Тедеен, "би било парадоксално генерираната от вятъра енергия по дългата крайбрежна линия на Швеция да е предназначена за копаенето на Bitcoin".

Под натиска на критиките, Ethereum обеща да премине към модела "доказване на дял" през юни.

Британските финансови регулатори пък планират да затегнат рестрикциите за рекламиране на криптоактиви, за да защитят инвеститорите, които не осъзнават напълно поеманите рискове. 

Агенцията за финансови услуги обяви, че ще класифицира виртуалните активи по такъв начин, че потребителите да отговарят на промоциите само ако имат високо лично състояние или са опитни инвеститори. Ще бъдат забранени и инициативите за награждаване на клиенти, привлекли приятели за дадена криптоинвестиция. 

Британският финансов надзорник ще приема предложения по въпроса до 23 март и ще утвърди окончателните нормативи до средата на годината. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст