Лена Бориславова: Спецправосъдието ще се закрие максимално бързо

Лена Бориславова

Спецправосъдието ще се закрие максимално бързо, отчитайки необходимото време, за да се изложат мнения кой е най-правилният път. Имаше законопроект, внесен в предишното НС, който мина на първо четене, ще започнем оттам, за да не губим време.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ говорителят на правителството Лена Бориславова. „Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове. Делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на специализирания съд, именно на тях пък ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо“, добави тя.

В понеделник се проведе първият коалиционен съвет, в който са участвали както лидерите на партиите, така и експерти. „Вчера се концентрирахме върху две основни теми. Първата беше за закриване на Специализирания наказателен съд и прокуратура. Там има абсолютно съгласие още по време на коалиционните преговори. На второ място, обсъждахме проекта за реформирането на КПКОНПИ“, обясни Бориславова.

Тя добави, че КПКОНПИ не може да се превърне в алтернативна прокуратура. „Той може да бъде това независимо звено, което да извършва по такъв начин разследванията, че веднъж сезирана прокуратурата да не може да погледне встрани и да каже: Ами, тук няма данни за престъпление. КПКОНПИ ще бъде разделен на две звена – за отнемане на имущество и за констатиране на корупция и конфликт на интереси“, заяви още Бориславова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст