Потрошувачка кошничка

Проверки на женския пазар за противоепидемични мерки

В духа на актуалната тема „Северна Македония” „малка потребителска кошница” в превод е „потрошувачка кошничка”. Звучи смешно, но и съдбоносно. Защото става дума за парите, които потребителят – „потрошувач”, абсолютно задължително харчи, за да оцелее – за ток, вода и отопление, за храни и напитки, транспорт, лекарства и примитивен „лукс” като тоалетна хартия.

 

Тази кошничка мери реалната инфлация, истинското обедняване,  а не онази макроикономическата на НСИ, която е с претенцията да обема всичко.

Малката кошница всъщност показва истинската дупка в джоба, докато голямата е като за пред хората, защото марулята е поскъпнала, но пианото е поевтиняло и представяният резултат е по-поносим за тези, които ядат само марули.

Малката кошница е кирливата риза, забранена за показване. Но тя все пак се наблюдава от КНСБ. И включва 479 хранителни, нехранителни стоки и услуги (без консумация на алкохол и тютюн). Съставът й е формиран по  критериите: паричните разходи да с най-голямо тегло в бюджета на нискодоходните български домакинства и стоките и услугите да представляват минимума, без който е невъзможно нормалното физическо и социално съществуване.

От сметките на синдиката най-често излиза, че за нормален човешки живот на месец трябват поне 3-4 минимални заплати или пенсии.  

Има обаче и потребителска „торбичка”. Тази дни я напълни легендарната икономистка и синдикалистка Мика Зайкова, която заедно с телевизионен екип си напазарува за месеца.

ОИ след този пазар Мика пресметна, че от ноември 2021 г. досега ръстът на най-евтините и най-употребявани хранителни продукти и зеленчуци  е 28%.

А според приспивната песен на официалната статистика поскъпването е под 8 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст