Ръководството на КЕВР ще бъде намалено от девет на пет члена

Иван Иванов - КЕВР

От управляващото мнозинство на ПП, БСП, ИТН и ДБ внесоха промени в Закона за енергетиката, които предвиждат  членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намалят от девет на пет..

Освен това се предвижда съкращаване на броя на членовете в състав "Енергетика" от четирима на двама, както и премахването на изискването за един член на КЕВР с юридически стаж и един член с опит в сферата на икономиката. Според вносителите по този начин се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един председател, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационни услуги.

"чрез този начин ще се оптимизира численият състав на КЕВР като независим колегиален орган, като ще бъдат реализирани значителни финансови и икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно обезпечаване на комисията.
Проектът предвижда по-широки дефиниции на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията", като такъв се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на друга държава членка", се посочва в мотивите.

В заключителните разпоредби на законопроекта е записано, че с влизането му в сила се прекратяват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в областта на икономиката. Освен това в деня, в който влезе в сила, чрез жребий се прекратява мандата на двама от членовете на КЕВР със стаж в областта на енергетиката.

Миналата седмица в парламента започна дебатът за смяна на представителите на Комисията за енергийно и водно регулиране с изтекъл мандат, включително председателя на регулатора Иван Иванов. Още в началото на процеса обаче бе направена крачка назад – бе отложено приемането на процедурните правила за избора. Изненадващо отлагането дойде от управляващото мнозинство. Точката отпадна от дневния ред на Комисията по енергетика в парламента в четвъртък (13 януари), като бе обяснено, че предстои коалиционен експертен съвет между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", който да излезе с единна позиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст