Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред парламента

Парламент клетва Румен Радев

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. Президентската двойка, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на парламента. Сред присъстващите в пленарна зала бяха бившият президент Петър Стоянов и предишни председатели на парламента – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков. Също така присъстваха премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.

Радев и Йотова бяха посрещнати на крака от депутатите от четирите партии от управляващата коалиция и от ПГ на "Възраждане". Седнали останаха депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Преди клетвата зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин прочете решението на Централната избирателна комисия, с което Румен Радев и Илияна Йотова са избрани за президент и вицепрезидент на България.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", казаха държавният глава и вицепрезидентът, след което прозвуча химнът на България и този на Европейския съюз.

"Преди пет години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава", каза в обръщението си след полагането на клетвата президентът Радев. "Пет години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са тези на признателност към вас, скъпи съотечественици", подчерта Радев. "Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше", заяви още държавният глава.

По време на обръщението парламентарната група ГЕРБ-СДС напусна залата. "И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината", коментира президентът. "Българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър на злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха стотици хиляди наши сънародници зад граница", продължи той. "Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа. Старият режим е в миналото, но демонтажът му ще отнеме време", каза още държавният глава. Той припомни за назначените от него служебни правителства и им даде високата си оценка: "Допринесоха за връщане на доверието в институциите, създадоха модел на широка демократична алтернатива, разкриха множество злоупотреби, показаха, че държавата може да се управлява прозрачно и законно." Сега има редовно правителство, от което се очаква да обяви и изпълни новите приоритети на страната, добави Радев и посочи, че е готов на диалог с новите управляващи за намиране на решения на кризата. Държавният глава увери, че ще бъде критичен към властта, когато намира решенията ѝ за неправилни.

Румен Радев изтъка колко е важна предстоящата правосъдна реформа и отбеляза, че ако не се случи решителен пробив в съдебната система и най-вече в прокуратурата, статуквото ще получи възможност за реванш. Промените в Конституцията обаче трябва да засегнат и разширяването на гражданското участие в управлението, засилване на конституционните гаранции за разделението на властите и гарантирането на финансовата децентрализация. Също така е нужен консенсус за преодоляването на демографската криза, за каузата за просветена и образована нация и за реформа в здравеопазването.

Президентът беше категоричен, че политиките в отбраната не трябва да се изчерпват само с големите проекти за модернизация: "При по-добра подготовка и политическа воля, договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри възможности както за въоръжените сили, така и за икономиката – и то в областта на високите технологии." 

По думите му България трябва да води проактивна и балансирана външна политика, като посочи успехите както по линия на западните държави, така и по отношение на Китай, Русия и други държави извън Европейския съюз: "Външната ни политика трябва да се формулира у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън. Аз съм сред българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в Европейския съюз. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми."

След церемонията в Народното събрание Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен. Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст