САЩ ще търсят дипломатически изход за Украйна, докато е възможно

Антъни Блинкън американско посолство сащ украйна киев (Ройтерс)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че Русия може скоро да започне нова атака срещу Украйна, но Вашингтон ще търси дипломатическо решение, докато това е възможно, предаде Ройтерс.

По време на посещение в Киев, целящо да покаже подкрепа за Украйна, водещият американски дипломат заяви, че украинците трябва да се подготвят за трудни дни. Той добави, че Вашингтон ще продължи да предоставя отбранителна помощ на Киев и отново обеща на Русия да бъдат наложени тежки санкции, ако нападне Украйна.

Кремъл заяви, че напрежението около Украйна нараства и подчерта, че все още очаква писмен отговор от САЩ на отправените от Москва искания да получи гаранции за сигурността си.

Песимистичните изявления подчертаха пропастта между позициите на Москва и Вашингтон, докато Блинкън се готви за среща с руския външен министър Сергей Лавров в петък.

Блинкън обеща "неуморни дипломатически усилия за предотвратяване на нова агресия и в подкрепа на диалога и мира". Той изтъкна, че десетки хиляди руски войници са били струпани в близост до границата на Русия с Украйна без каквато и да било провокация или причина за това. "Знаем, че има планове числеността на тези сили бързо да бъде увеличена, което би дало възможност на руския президент Владимир Путин също толкова бързо да предприеме нови агресивни действия срещу Украйна", добави той.

Блинкън не обясни колко бързо може да действа Москва.

Независими анализатори заявиха, че не вярват, че Русия вече е подготвила логистиката и медицинските единици, от които би се нуждаела, ако реши да започне незабавно нападение.

Освен това Москва изпрати руски войници в Беларус, като заяви, че става дума за съвместни военни учения. Това й позволява да нападне съседна Украйна от север, изток и юг. Кремъл обаче продължава да отрича да има подобни намерения и неговият говорител Дмитрий Песков заяви, че западните доставки на оръжие за Киев, военните маневри и полети на самолети от НАТО са причината за нарастването на напрежението около Украйна.

В момента Русия има около 100 000 войници на украинската граница, подчерта Блинкън, като предупреди, че този брой може да се удвои за сравнително кратко време.

Блинкън подчерта, че е искал да потвърди "непоколебимата подкрепа" на Съединените щати за Украйна с посещението си в момент, в който "сигурността на страната, нейният просперитет, нейната демокрация, нейното право да съществува като суверенна независима държава са изправени пред безпрецедентно предизвикателство от Русия".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст