Задава се още година на нестабилност на петролния пазар

петрол

Международната агенция за енергията (МАЕ) преразгледа към повишение прогнозите си за търсенето на петрол през тази година и предупреди, че пазарът може да преживее още една година на нестабилност, ако предлагането се окаже недостатъчно

Oчаква се тази година търсенето да достигне равнище, подобно на това преди ковид пандемията, посочва МАЕ. Броят на заразените с ковид силно расте в световен план, но мерките за предотвратяване на разпространението му, които взимат правителствата, не са толкова строги, както при предишните вълни и ефектът им върху икономическата активност и търсенето на петрол остава относително ограничен, изтъква агенцията в месечния си доклад.

Прогнозната е за предлагането силно да нарасне тази година, но МАЕ изтъква проблеми и ограничения на производството в някои членки на обединението на производителите ОПЕК+, което леко и постепенно пуска повече количества на пазара.

В крайна сметка се очаква балансът между предлагане и търсене да бъде по-труден от очакваното.

"Ако търсенето продължава силно да нараства или ако предлагането е разочароващо, ниското равнище на резервите и свиването на резервните производствени мощности означават, че петролните пазари могат да преживеят нова година на нестабилност през 2022 г.", казват от МАЕ. предупреждават авторите на доклада.

В момент, когато пазарите са обезпокоени за предлагането, тревогите им нараснаха още повече след нападението срещу петролни съоръжения в Абу Даби и вчера цените на петрола скочиха до рекордни равнища от 2014 година

Петролът поскъпна в сряда за четвърти пореден ден, достигайки седемгодишен рекорд, след като спирането на работата на петролопровод от Ирак до Турция засили притесненията за доставките на пазара на фона на продължаващото геополитическо напрежение. 
Фючърсите на сорта Брент повишиха цената си с 1.7%, след като по-рано в сесията достигнаха най-високото си равнище от 13 октомври 2014 година.

Вчера контрактите поскъпнаха с 1.2 на сто.

Американският лек суров също достигна най-високата си цена от октомври 2014 година насам.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст