Банките да внимават за несеквестируемостта на ковид добавките – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Парламент Комисия по бюджет и финанси

Бюджетната комисия в Народното събрание се зае с казус, при който по искане на частни съдебни изпълнители банки са налагали обезпечения и запори върху ковид добавките от 60 лв., които ежемесечно се превеждат на всички пенсионери. В резултат законотворците решиха да изпратят писмо до БНБ, с което да я сезират за проблема. От нея ще се очаква да издаде указания до търговските банки, които ще направят служителите им много по-внимателни в боравенето с пенсионерските сметки. Кодексът за социално осигуряване е категоричен – социалните помощи са несеквестируеми! Министерството на финансите пък се ангажира да предостави на БНБ и на търговските банки подробна информация за сметките, от които постъпват ковид помощите, така че повече да не се стига до подобни технически грешки.

По принцип казусът не е нов, но пак излезе "на мода" преди седмица, когато омбудсманът Диана Ковачева сезира парламента за получените от нея стотици сигнали на пенсионери, чиито ковид добавки са удържани заради неуредени дългове и наложени запори. За да гарантира несеквестируемостта на ковид добавките към пенсиите, бюджетната комисия прие нарочни промени в законопроекта, с който се удължава действието на миналогодишния държавен бюджет.

На заседанието на 20 януари вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отново увери депутатите от бюджетната комисия, че Бюджет' 2022 ще бъде внесен в парламента до 31 януари. От комисията се чуха и мнения, че новият бюджет спокойно може да бъде приет или до края на февруари, или най-късно в първите дни на март. 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст