ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До юни започва информационна кампания за приемане на еврото

Министерски съвет отчет на правителството Асен Василев

До юни държавата ще започне "широка и достъпна информационна кампания" за смяната на лева с еврото. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите за среща на вицепремиера и финансов министър Асен Василев с посланиците на Финландия, Швеция и Дания.

"По темата за въвеждането на еврото в страната ни Асен Василев информира посланиците, че през 2021 г. е изработен план, в който са заложени основните дейности по замяна на националната валута, като до средата на годината ще стартира широка и достъпна информационна кампания", съобщи МФ.

В началото на годината премиерът Кирил Петков потвърди намеренията на страната ни да приеме еврото до две години. Индикативната дата остава 1 януари 2024 година. Тя бе фиксирана от кабинета "Борисов 3" и не бе изменена от двете служебни правителства на Стефан Янев. В интервю за международната агенция "Блумбърг" Петков отново поясни, че преходът от българския лев към еврото трябва да се третира внимателно и изисква пълномащабна информационна кампания. Той заяви също, че като човек от  бизнес средите напълно разбира ползите от еврозоната. "Знам, че няма преводни такси, което е важно, ако бизнесът ви е експортен. Знам, че рисковата премия за страната ще се понижи. Така че – да, ние сме решени да спазим тази дата", подчерта министър председателят. Той не поставя под съмнение и че България ще замени лева с еврото при фиксирания от валутния борд курс от 1.955 лв. за 1 евро.

Другите акценти в срещата между Асен Василев и посланиците са били Националният план за възстановяване и устойчивост и подготовката на бюджета на страната за 2022 година. Финансовият министър е съобщил, че се работи по корекцията на Плана за възстановяване и устойчивост, като основно се правят промени в областите за здравеопазване, транспорт и електроенергия.

Вицепремиерът Асен Василев се срещна с посланиците на Финландия, Швеция и Дания

"Енергийната система на България трябва да стане по-зелена, като това ще се постигне като се изградят мощности чрез използване на геотермални и други алтернативни енергийни източници“, подчертава вицепремиерът.

Той заявява също, че проектите от Плана трябва да се реализират по прозрачен начин, за което ще се гарантира и чрез повишаване на капацитета на Агенцията по обществени поръчки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст