Ковид добавките от 60 лв. към пенсиите ще са несеквестируеми

Парламент Комисия по бюджет и финанси

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на второ четене законопроекта, с който ще се удължи действието на миналогодишния държавен бюджет до 31 март. С текстовете се уреждат социални плащания, помощи за деца, редица обезщетения, размерите на минималния и максималния осигурителен доход, пенсиите и други ангажименти на държавата. До приемането на този законопроект се стигна, тъй като страната ни влезе в новата година без одобрена финансова рамка. 

На заседанието на 20 януари вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отново увери депутатите от бюджетната комисия, че Бюджет 2022 ще бъде внесен в парламента до 31 януари. В комисията се чуха и уверения, че новият бюджет ще бъде приет до края на февруари или в първите дни на март. 

Василев съобщи също, че следващата седмица може да бъдат обявени компенсации за общините заради скъпия ток. Депутатите обърнаха внимание на вицепремиера, че в много общини сметките за улично осветление са скочили над два пъти и вече се стига до режими. В отговор финансовият министър посочи, че се водят разговори със Сдружението на общините, а също и че се обмислят компенсации за училищата, университетите, студентските общежития и библиотеките, които подобно на бизнеса закупуват електрическата си енергия на свободен пазар.  

Бюджетната комисия прие и нарочни текстове, които да гарантират несеквестируемост на ковид добавките към пенсии, които са в размер на 60 лв. месечно за всички пенсионери. Промените в закона са по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която съобщи, че е получила сигнали от граждани, че ковид добавките им биват  удържани заради дългове или изобщо не стигат до възрастните хора, които имат наложени запори.

Депутатите от финансовата комисия решиха да изпратят писмо на БНБ, от която се очаква да спусне специални указания до търговските банки. Идеята е да не се допускат грешки, когато се налагат запори или обезпечителни мерки по средства с гарантирана несеквестируемост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст