Първо обвинения на Европрокуратурата в България

европейска прокуратура

В Специализирания наказателен съд в София днес се състоя първото заседание по дело на Европейската прокуратура в България. Това съобщи прокуратурата на ЕС.

Подсъдимият Т.Д. е главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и е в ареста от началото на септември 2021 г., се уточнява в съобщението. Той е обвинен, че е получил подкуп от И.Г., земеделски производител и собственик на земеделска фирма. И.Г. е кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2020 г., която в нашата страна се управлява от ДФЗ.
По процедурите на фонда, И.Г. е имал право да кандидатства и да получава субсидии. Той е трябвало да ги получи през декември 2020 г., но това не се е случило, се пояснява в съобщението.

През февруари 2021 г. И.Г. започнал да търси помощ за получаването на средствата от ЕС и негов приятел го свързал с обвиняемия. И.Г. и обвиняемият се срещнали и обвиняемият поискал 5000 лева подкуп, за да повлияе на колегите си да разрешат плащанията.

Обвинението допълва, че И.Г. платил подкупа и получил общо почти 600 000 лева по Програмата за развитие на селските райони чрез ДФЗ. И.Г. платил подкуп от още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки по неговия случай, или, ако бъдат извършени, да приключат положително за него. Подкупът е престъпление в България и се наказва с лишаване от свобода до шест години, и глоба до 5000 лева. Присъдата по делото се очаква в следващите месеци, пише в съобщението на Европейската прокуратура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст