Русия забранява използването и копаенето на биткойн

банк россии руска централна банка

Руската централна банка предложи в четвъртък да се забрани използването и добива на криптовалути на руска територия, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност, благосъстоянието на гражданите и суверенитета на нейната парична политика.

Русия е поредната страна, която се включва в глобалните репресии срещу криптовалутите. 

Правителствата от Азия до Съединените щати се притесняват, че частно управляваните и силно нестабилни цифрови валути могат да подкопаят контрола им върху финансовите и паричните системи, пише "Ройтерс". 

Властите в Русия от години се опитват да ограничат криптовалутите, заявявайки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари или за финансиране на тероризъм. През 2020 г. например в Русия бе забранено използването им като средство за плащане.

Руската централната банка казва, че спекулативното търсене определя бързия растеж на криптовалутите и че те носят характеристики на финансова пирамида, предупреждавайки за потенциални балони на пазара, заплашващи финансовата стабилност и гражданите.

Банката предложи да се възпрепятства финансовите институции да извършват каквито и да било операции с криптовалути, както и да се разработят механизми за блокиране на транзакции, насочени към покупка или продажба на криптовалути.

Предложената забрана включва дейността на крипто борсите. 

Годишният обем на транзакциите с криптовалути в Русия се оценява на около 5 милиарда долара, съобщи Банк Россий.

През септември миналата година Китай също засили репресиите си срещу криптовалутите с пълна забрана за всички крипто транзакции и копаене, удряйки биткойни и други основни монети.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст