Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС

Ваучер ваучери за храна

Ваучерите за храна също ще се облагат с данък добавена стойност. Това приеха депутатите на първо четене с промяната в Закона за ДДС. Изискването е във връзка с евродиректива, за неприлагането на която страната ни е заплашена със санкции. "За" предложението, внесено от Министерския съвет, гласуваха 120 депутати, "против" – 23, а четирима се въздържаха. 

Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година. Ще бъдат засегнати фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители. В законопроекта са направени предложения за прецизиране на действащите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели – данъчно незадължени лица.

С част от промените се дава възможност да се коригира фактуриран данък, който не е следвало да бъде начислен, при положение че издателят на фактурата докаже своята добросъвестност, включително при влязъл в сила ревизионен акт.

Предвидено е данъчно задължено лице, включително което управлява електронен интерфейс, да издава фактура за извършена доставка на вътреобщностна дистанционна продажба на стоки или вътрешни дистанционни продажби на стоки с място на изпълнение на територията на страната, когато лицето не е регистрирано за прилагане на режим в Съюза по този закон или в друга държава членка.

Предлага се и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага ставка 9 на сто на ДДС, като към тях се включват и специализираните млечни формули и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета.

От партия "Възраждане" застанаха срещу промените. "Бизнесът счита, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за ДДС ще бъдат поставени в неравностойно положение от една страна. Надявам се между първо и второ четене да бъде преразгледано становището за ваучерите, тъй като това засяга огромна част от работещите", заяви Цончо Ганев.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ посочи: "Естествено, че трябва да защитаваме националните интереси, но когато в България оперира с ваучери един международен оператор на ваучери и когато само в една страна като България този международен оператор ще има различни условия да оперира, не смятам, че е много нормално целият български народ да плаща една санкция, която може да ни бъде наложена по договор, който вече сме подписали. Така, че оттук нататък ще има ДДС за ваучерите, ако се гласува и на второ четене."

С приетите на първо четене промени в закона за ДДС депутатите решиха още да се въведе нулева ставка от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили. Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *