ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев представи Бюджет 2022 с 4.1% дефицит и до 7.3 млрд. лв. нов дълг

Министерство на финансите Асен Василев

Министърът на финансите Асен Василев представи в петък (21 януари) проектобюджетът за 2022 година. Василев и екипът му са разработили рамката при очакван растеж на БВП от 4.8%, освен това е заложен дефицит от 5.9 млрд. лв. (4.1% от БВП) в края на годината, както  7.3 млрд. лв. лимит за поемане на нов държавен дълг. С 3 милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения. Максималният осигурителен доход ще бъде повишен от 3000 лв. на 3400 лева. Няма да има промяна в данъчната политика, освен премахване на данък лихви и намаляване на данък "уикенд".

Бюджетът ще бъде внесен в парламента до 31 януари и се очаква да бъде приет до края на февруари. Той ще влезе в сила от 1 април, тъй като парламентът удължи действието на миналогодишния бюджет до 31 март.

От тази дата се предвижда 710 лв. минимална работна заплата вместо сегашните 650 лева. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година. Общо 850 млн. лв. са предвидени за добавки към пенсиите за първите 6 месеца на годината. Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6.1% от 1 юли.

От 1 април в сила ще е и новият максимален осигурителен доход. Вицепремиерът уточни, че са водени разговори с IT фирми, които потенциално биха били сред засегнатите от мярката, но в разговорите те са го уверили, че за тях увеличението на прага няма да е проблем. "Той ще е проблем за тези компании в сектора които не произвеждат добавена стойност, а работят "на ишлеме". Истината е, че България нямам как да стане богата държава ако се занимаваме с аутсорсинг и продаваме ниски работни заплати. За да станем богата държава трябва заплатите да станат високи", коментира Асен Василев.

Вдигат се капиталовите инвестиции

"Няма как да има растеж, без да инвестираме в хората и капиталовата структура", заяви още финансовият министър. Затова в проектобюджета е заложено капиталовите инвестиции да достигнат 5.8% от БВП, при 2.9% през 2021 година. 30% ръст ще има в капиталовите инвестиции в общините.

На голям бюджет тази година получава Агенция "Пътна инфраструктура" – той ще бъде увеличен с 1.671 млрд. лв. и ще достигне 2.5 млрд. лева. Бюджетът на социалното министерство е близо 2.2 млрд. лв., а на МВР – 2.06 млрд. лева. 

280 млн. лв. допълнително се дават за ефективно работеща доболнична помощ. Има 178 млн. лв. за капиталови инвестиции в болници, спортни площадки, а 70 млн. за детски градини, възстановяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри", обясни министър Василев. 

Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, което означава допълнително 315 милиона лева. Oт април средната учителска заплата ще нарасне с 12 процента.

"Голяма част от политиките, които иска да води това правителство, няма как да бъдат заложени и да устоят в този бюджет, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат остойностени към момента и са ключови за министерствата. Философията на този бюджет е доста по-различна от това, което е виждано до момента. Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия растеж на страната", посочи министърът на финансите.

За плащания по вече подписани договори във военната сфера се предвиждат 187 млн. лв. за патрулен кораб, 100 млн. лв. за бойна техника, 180 млн. лв. за инфраструктура на авиобазата в Граф Игнатиево заради F-16 и 126 млн. лв. за придобиване на въоръжение и подсигуряване експлоатацията на "МиГ-29".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст