ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И Блинкън, и Лавров не очакват пробив на днешната среща в Женева

Блинкън Лавров

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров започнаха днес срещата си в Женева, считана за ключова в опит да се успокои кризата около Украйна, предадоха Франс прес.

Двамата първи дипломати, които се познават добре, се ръкуваха, преди да започнат последния кръг от интензивен дипломатически маратон на фона на подозренията на Вашингтон, че Русия иска да нахлуе в Украйна – нещо, което Кремъл отрича.

В началото на преговорите в Женева ръководителят на руската дипломация Лавров каза, че не очаква "пробив" по време на дискусиите с американския си колега Антъни Блинкън.

Седнал срещу него в началото на тази дискусионна сесия, която трябва да продължи около два часа, Антъни Блинкън обеща "единна, бърза и твърда" реакция в случай на нахлуване в Украйна, но увери, че САЩ продължават да търсят дипломатическо решение.

САЩ не очакват изглаждане на различията с Русия за Украйна по време на днешните разговори в Женева, но се надяват да изпробват дали дипломацията остава осъществим вариант, заяви при пристигането си за срещата Блинкън, цитиран от Ройтерс.

"Моментът е решаващ. Вие сте прави: Не очакваме да изгладим различията си днес тук", каза американският държавен секретар във встъпителните си слова на срещата с Лавров.

"Надявам се и очаквам обаче, че ще можем да изпробваме дали пътят на дипломацията, на диалога остава отворен. Решени сме да вървим по този път за изглаждане на различията си по мирен начин и се надявам днес да изпробвам дали подобен подход ще проработи", допълни Блинкън.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст