ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ за бюджета: Нататък ви чака само “постна пица”

ГЕРБ

ГЕРБ остро разкритикува проектобюджета, предложен в петък от финансовия министър в правителството с мандат на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Бившите управляващи свикаха извънредна пресконференция в деня, в който президентът Румен Радев започна официално втория си мандат като държавен глава, за да се опитат да очертаят финансов апокалипсис. 

Ексфинансовият министър и сегашен депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев оспори представените от Асен Василев данни за бюджетния дефицит в края на годината. Според Ананиев само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази година се предвижда да бъде 4.1 на сто, но това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани като касов разход над 2 млрд. лв. и вероятно ще стигне до около 6 процента.

"Имам 30 години стаж в МФ и нямам спомен бюджетът да се прави по този начин, като изключим 1997 годита, когато се правеше бюджетът всеки месец. Не бих желал да се връщаме към тази стара практика. Много ме притеснява факта, че ще се тегли държавен дълг от над 7 милиарда лева, а всяка друга година по нови 9 милиарда лева. Изплащането на тези дългове ще става или с увеличение на данъците или с тежка дългова спирала", обясни Кирил Ананиев. 

"Аз съм длъжен да предупредя българите. Когато се усетите за какво става въпрос след тези възторжени празненства, че сме отишли на 50 милиарда дълг и ще ви предложат само постна пица. Длъжен съм да ви предупредя, че горчиво ще съжаляваме за това което направихме. Трупат се милиарди дългове", каза от своя страна лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

От ГЕРБ вещаят, че в момента все повече страната се отдалечава от приемането в еврозоната, изтъквайки покачващата се инфлация и бъдещите равнища на дефицита и дълга.

"Няма нещо което да не е поскъпнало, единственото което нараства е външния дълг", подчерта в края на брифинга Бойко Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст