ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нидерландия ще изпрати в България два изтребителя F-35

f-35

Нидерландските кралски военновъздушни сили ще изпратят през април и май два изтребителя F-35 пето поколение в подкрепа на мисията на НАТО за наблюдение и контрол на въздушното пространство в района на Черно море, съобщи на уебсайта си Съюзното въздушно командване на НАТО.

"Всички усилия са насочени към деескалация на ситуацията чрез диалог и дипломация. В крайна сметка това е в интерес на всички участващи страни. Същевременно е важно да бъдем подготвени за нежелателния сценарий с провал на разговорите", заяви нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен.

Нидерландските въоръжени сили планират да изпратят в България два от най-модерните си самолети F-35 заедно с помощен персонал в рамките на разширената мисия на НАТО за въздушно наблюдение, съобщава БТА.

В четвъртък Испания предложи да изпрати на България изтребители от своите военновъздушните сили като част от плана на НАТО за възпиране на евентуално руско нахлуване в Източна Европа, съобщи в "Паис". Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес също потвърди ангажимента на Испания към НАТО, но посочи, че правителството подкрепя "деескалация" и дипломатическо уреждане на настоящата криза, предизвикана от нарастващата агресия на Русия срещу Украйна.

През февруари 2021 г. испанските ВВС изпратиха шест изтребителя Eurofighter /Юрофайтър/ във военновъздушната база "Михаил Когълничану", разположена близо до град Констанца в Румъния. От тази база изтребителите извършваха патрули за наблюдение на Черно море. Тази година началникът на Генералния щаб на отбраната на Испания предложи да повтори мисията в България, ако логистичните проблеми, свързани с операцията, бъдат решени.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст