ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова потвърди оставката си, но Конгресът на БСП може да не я приеме

49 конгрес на БСП Корнелия Нинова

Корнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП.

Като причини за изборната катастрофа на левицата през 2021 г. Нинова  изтъкна ковид пандемията и машинното гласуване, както и вътрешните борби в партията. Упрекна и някои социалисти, макар да не ги назова поименно, че "прикрито или не чак толкова работили срещу партията и в подкрепа на други политически субекти". Смесили се политически и икономически интереси, а имало и слабо организационно състояние по места, както и грешки в медийната политика.

"Аз поех отговорността и подадох оставка – днес я потвърждавам пред вас", подчерта Корнелия Нинова.

Следващият акцент в речта и пред Конгреса на БСП бе участието на партията в четворната управляваща коалиция. 

Ние имаме своите идеи и започнахме добре с първите стъпки в управлението да ги отстояваме, те да стават видими и да стават правителствена политика, заяви лидерът на БСП. Ние имаме хора на всички равнища, подготвени за управлението, остават ни действията, допълни тя.
Ние сме изправени пред предизвикателството да покажем нов морален образ на БСП, а през управлението да покажем, че можем, че сме партията, която мисли за просперитета на България и за добруването на българския народ", допълни Нинова.

Сред актуалните теми, които Нинова засегна в изказването си, бяха преизчислението на пенсиите, диалога с Република Северна Македония, напрежението между Русия и НАТО около Украйна.

Не желаем да бъдем въвличани във война, настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатични средства, заяви председателят на БСП

Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет. Този въпрос не е дискутиран и няма решение на правителството, каза Нинова и коментира, че всички изразени дотук мнения са лични.

"Вчера не заявихме позиция, защото днес имаме нашия най-висок форум и е добре да обсъдим тук този въпрос, посочи тя. БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството на България в НАТО. Това е факт, но България е суверенна и независима държава и взима решенията си самостоятелно и вън от всякаква чужда намеса, независимо откъде идва", каза Нинова.

Тя прочете записаното в коалиционното споразумение за настоящото правителство за взаимоотношенията ни с Русия и помоли партньорите да се придържат към текстове, които са подписали всички заедно.

БСП и "БСП за България" няма да отстъпим от декларацията на 44-ото Народно събрание и договора за добросъседство с Република Северна Македония, каза още Корнелия Нинова. Преговорите на РСМ за членство в ЕС не могат да станат за сметка на българския национален интерес и историческата истина, не могат да станат докато има език на омразата и дискриминация спрямо граждани с българско самосъзнание, отчете тя и призова за придържане към коалиционното споразумение, в което е записано запазване на единната позиция на България по отношение на РСМ и надграждането й в конструктивен дух.

2/3 от Конгреса искат Нинова да остане председател

От Благоевград тръгна подписка в подкрепа на Корнелия Нинова. Хората искат Конгресът да не констатира оставката и Нинова да остане председател на партията. От много структури подкрепят тази подписка и мисля около 2/3 от делегатите на Конгреса. Но това всичко ще се изяснява вътре, обяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова преди заседанието на Конгреса на партията.

По нейните думи подкрепящите подписката стъпват на факта, че Корнелия Нинова е превела партията през много тежки периоди. "Вчера бяхме изключително зарадвани от тези 20 млрд. лв. в Бюджет 2022 за социални дейности – нещо, което БСП никога не е постигала, дори когато е била мандатоносител", посочи Анастасова. 

За такава подписка от структурите на партията потвърди и министърът на туризма и секретар на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов. 

Той подчерта, че дали оставката на Корнелия Нинова ще бъде приета или не, ще реши мнозинството на Конгреса.

"Всеки трус във всяка една от партиите, които участват в коалицията на управлението, неминуемо води до сътресение в самото правителство. Това е и един от основните мотиви на нашите другари, които искат тази оставка да бъде отхвърлена", каза още Проданов. 

Крум Зарков: Корнелия да изпълни обещанието си с оставка

Единственият ясен конкурент на Нинова –  Крум Зарков, призова председателката да изпълни обещанието си за оставка.

"Не трябва да си заравяме главата в пясъка, а трябва съвсем спокойно да отворим процедура, на която различни кандидати да изложат своите тези, своите виждания, своите идеи и в крайна сметка партията да реши пътят, по който ще поеме", допълни той.

Според думите му, този път може да е нагоре и ако Нинова държи на думата си, би трябвало да продължи по пътя, който самата тя начерта, а именно да подаде оставка и да отвори пряк избор, на този пряк избор да се кандидатират всички, които имат това право.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст