ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Реставрираната версия на “Кръстникът” с премиера на 24 февруари

франсис форд копола

Реставрираната версия на филма "Кръстникът" (The Godfather, 1972 г.) на Франсис Форд Копола отново излиза на екран от 24 февруари в чест на 50-годишнината на филма. 

"В чест на 50-годишнината на шедьовъра на Франсис Форд Копола – "Кръстникът", отличен с "Оскар", Paramount Pictures обявява повторната "премиера" на филма в ограничено разпространение. Всичките три ленти от легендарната трилогия са били внимателно възстановени под ръководството на Копола и за първи път ще бъдат достъпни във формата 4K Ultra HD", става ясно от съобщение за събитието.

Екранизацията на едноименния роман на Марио Пузо разказва за живеещата в Ню Йорк сицилианска мафиотска фамилия Корлеоне. Първият филм от трилогията излезе на екран на 24 март 1972 година. Ролите в него изпълняваха Марлон Брандо, Ал Пачино, Даян Кийтън и други.

"Аз невероятно много се гордия с "Кръстникът", който, безусловно, определи първата една трета от моя творчески живот. И особено голяма гордост у мен предизвиква този факт, че в съобщението, посветено на 50-годишнината на проекта е включен и филмът "Кръстникът. Епилог: смъртта на Майкъл Корлеоне", дотолкова доколкото той показва нашето, с Марио Пузо, оригинално виждане за завършването на нашата епическа трилогия. Също така приятно е да се отбележи тази дата заедно с Paramount, заедно с преданните фенове, които обичаха трилогията през изминалите десетилетия, заедно с новите поколения любители на киното, които я считат за актуална и днес, а също така с тези, които ще я открият за себе си за първи път", цитират Копола от пресслужбата.

Студията Paramount и продуцентската компания на Копола American Zoetrope в продължение на три години извършиха необходимата работа по реставрацията на трите филма. За отстраняването на различните повреждания и други аномалии по негативите са били необходими над 4000 часа, над хиляда часа пък е отнела на специалистите корекцията на цветовете. Цялата работа по реставрацията е била под контрола на самия режисьор – Франсис Фонд Копола.

 

"Кръстникът“ 

е екранизация по едноименния бестселър на Мио Пузо, който е съавтор на сценария заедно с Копола. В главните роли са Марлон Брандо и Ал Пачино. Сюжетът обхваща периода от 1945 до 1955 година и е фокусиран върху превръщането на Майкъл Корлеоне от аутсайдер на семейството в безмилостен мафиотски бос на фамилията Корлеоне и наследник на патриарха Вито Корлеоне.

Много критици определят „Кръстникът“ като един от най-великите филми на световното кино и като един от най-влиятелните, особено в жанра на гангстерските филми. След своето излизане филмът има най-големите приходи в историята на киното, позиция, която запазва до 1976 година.

„Кръстникът“ получава три награди "Оскар" – за най-добър филм, за най-добър актьор (Марлон Брандо) и за най-добър адаптиран сценарий (Марио Пузо и Франсис Форд Копола). Номиниран е и в седем други категории, сред които за най-добър актьор в поддържаща роля (Ал Пачино, Джеймс Каан и Робърт Дювал) и за най-добър режисьор (Франсис Форд Копола). Успехът на филма довежда до създаването на две продължения – "Кръстникът 2"  (1974 г.) и "Кръстникът 3" (1990 г.).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст