ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Възраждане” иска премахване на американските бази у нас

Парламент Костадин Костадинов Възраждане

Парламентарната група на "Възраждане" внесе в деловодството на парламента предложение за премахването на американските военни бази у нас. "Внесохме проекторешение Народното събрание да възложи на Министерския съвет незабавно да предприеме действия по прекратяване на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г., с едногодишно предизвестие, както е според договора", съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание.

Проекторешението има за цел да задължи Министерския съвет до един месец от обнародване на решението да изготви и внесе в Народното събрание доклад за имуществените, трудови, отбранителни и други последици от прекратяване на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България. Костадинов уточни, че става въпрос за Учебен полигон "Ново село", складови съоръжения в Айтос и военновъздушните бази "Безмер" и "Граф Игнатиево". "За тези бази ние не сме получили една стотинка", каза лидерът на "Възраждане". Той посочи, че американците имат база в Куба, за която плащат наем, макар и символичен. Тук и символичен наем няма, коментира Костадинов. По думите му, тези бази не са натовски, а американски.

Той посочи, че следобед има извънредното заседание на парламента за кризата в отношенията между НАТО и Русия, в която Украйна е само един повод, и ще искат да разберат какво въоръжение има в момента там, колко са американските сили като брой хора, за какъв период от време, очаква ли се да има още други.

Лидерът на "Възраждане" коментира, че самият министър на отбраната на Украйна вчера е заявил, че не очаква нападение от страна на Русия. "Няма да има ескалация, няма да има напрежение, няма да има конфликт, освен дипломатически, който си е между Русия и САЩ, и в този конфликт ние не бива да допускаме да бъдем превръщани в заложници, защото нашето мнение го няма", коментира той. "В конфликта между Украйна и Русия ние не можем да вземем или едната, или другата страна, защото имаме отношения с Русия, които са исторически и много имаме какво да загубим, ако ги влошим, но също така имаме отношения с Украйна, която също ни е братска и близка държава, в която живеят няколко стотин хиляди българи, коментира Костадинов. Според официалната статистика четвърт милион, на практика над един милион", допълни Костадинов.

"НАТО не гарантира националната ни сигурност, НАТО е заплаха за националната ни сигурност, защото, откакто сме станали членове на НАТО, единствено и само сме влошавали собствения си стратегически отбранителен потенциал", смята председателят на "Възраждане". "Нито имаме нова техника, нито сме увеличили състава на армията си, напротив – продължихме да я съкращаваме, единствено и само с мотива "нас ще пази НАТО", допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст