Нито един от социалните партньори не застана на 100% зад проектобюджета

Министерство на финансите Асен Василев

Проектобюджетът за 2022 г. на финансовия министър Асен Василев премина през Националния съвет за тристранно сътрудничество, без да получи категорична подкрепа от нито един от социалните партньори. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба за заседанието на тристранката, което се проведе на 27 януари (четвъртък). Обсъждането на проектозакона за държавния бюджет с работодателските организации и синдикатите е задължителна стъпка преди одобряването му от Министерския съвет и внасянето му в парламента. 

По време на дискусията почти всички работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, или са изразили резерви, или са обявили само принципна подкрепа към фискалната рамка, или са се въздържали. Това се отнася и за двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". 

"АИКБ изразява резерви относно Средносрочната бюджетна прогноза и подкрепя с препоръки проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г. Независимо от наличието на определени положителни мерки, които са предвидени, БСК изразява резерви към проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г. и мотивите към него. БТПП принципно подкрепя; ССИ подкрепя с бележки; КРИБ не подкрепя.

КНСБ оценява позитивно усилията на правителството в ключови сектори, като изразява категорично несъгласие с политиката по доходите и в данъчната система. Като подкрепя определени, заложени в проекта, политики, КТ „Подкрепа“ изразява редица препоръки за по-устойчив Бюджет 2022", съобщиха от правителствения пресцентър.

Разработеният проектобюджет за 2022 г. от екипа на вицепремиера Василев предвижда увеличение на размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лв., считано от 1 април 2022 г., както и увеличение на заплатите на педагогическите специалисти до 125% от средната работна заплата за страната.За инфраструктура общият предвиден размер на капиталовите инвестиции в бюджета е 8.2 млрд. лв.

В икономическата политика се предвиждат 410 млн. лв. за продължаване на мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса за запазване на заетостта за шест месеца. По отношение на данъчната политика пред 2022 г. ще се запазят съществуващите данъчни ставки, като ще се премахне данъка върху лихвите за физическите лица. Ще се предостави възможност за използване на ваучерите за храна и за погасяване на сметки за ползвани за битови нужди електрическа енергия и вода, като стойността им се увеличи от 80 на 200 лв.

В разходите за енергетика са предвидени 481 млн. лв. за програми за компенсиране на разходите на електроразпределителните и електропреносни дружества и за небитовите крайни потребители.  450 млн. лв. са заложени за компенсиране на високите цени на електроенергията и природния газ за небитовите потребители за първото тримесечие на 2022 година.

Василев и екипът му са разработили рамката при очакван растеж на БВП от 4.8%, освен това е заложен дефицит от 5.9 млрд. лв. (4.1% от БВП) в края на годината, както 7.3 млрд. лв. лимит за поемане на нов държавен дълг. С 3 милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения. Максималният осигурителен доход се предлага да бъде повишен от 3000 лв. на 3400 лева, което не се приема добре от някои от партиите в управляващото мнозинство и не е ясно дали ще мине в парламента.

Очакванията са проектозаконът за бюджета да бъде внесе в парламента до края на януари и да бъде приет в края на февруари. Финансовият министър Асен Василев вече обяви, че през юни-юли ще предложи актуализация на бюджета, която ще обхваща по-пълно политиките от коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST