ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лавров: Русия не иска война с Украйна, ако зависи от нея

сергей лавров

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Москва не иска война с Украйна, и се изказа положително за получените от САЩ предложения в сферата на сигурността, предаде Ройтерс.

"Няма обаче да позволим грубо да бъдат пренебрегвани нашите интереси", предупреди руският външен министър. 

Американските предложения са по-добри от предложенията, получени от НАТО, каза Лавров и добави, че очаква да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън в следващите две седмици.

Руският външен министър заяви, че решението какъв ще бъде отговорът на предложенията зависи от руският президент Владимир Путин.

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви днес, че Минск няма абсолютно никакъв интерес от война и че конфликт може да избухне само ако Беларус или близкият й съюзник Русия бъдат директно нападнати, предаде Ройтерс.

Лукашенко каза това в обръщение към народа и парламента, пред депутати и държавни служители. Москва и Минск се готвят следващия месец да проведат в Беларус, северно от Украйна, съвместни военни учения, които предизвикват безпокойството на Запада на фона на струпването на руски войски на украинската граница.

Беларуският лидер каза, че ученията ще помогнат на Минск да установи къде е необходимо да концентрира сили и че Беларус трябва да отбранява южната си граница с Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст