ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Петков: Нямаме 100 дни, нямаме време за губене!

Кирил Петков

"Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и имаме голям прогрес. Погледнете резултатите! Г-н Цацаров, колкото и да е недоволен от това за отнетия допуск, все пак си подаде оставката. Снощи сменихме целия борд на "Булгаргаз", защото нямаме време за губене'', заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю по Дарик радио.

От думите му се разбра, че компанията е вземала неправилни решения при договарянето на цените спрямо борсите.

"В момента можем да вземем азерски газ през Неа Месемврия, там връзката може да се използва и получихме уверения от Азербайджан, че е възможно. Неясно защо обаче не сме го направили. Нещо повече, отказали сме се от тези количества. И ето как се стига до 30% по-висока цена на газа и хората ще я платят. Очаквам новият борд най-малкото да не взема такива решения'', обясни той смените в енергийната компания.

"КЕВР трябва да е работещ орган и да има възможност да влезе истински в ценообразуването на енергийните дружества. Ако не опиташ, защо се отказвате от евтината доставка и отивате на скъпата, що за регулатор си? И когато нещо не изглежда нормално, трябва да се разследва. Виждам парламентът да работи сериозно по въпроса и когато имаме нов КЕВР с петте независими човека, не би трябвало да имаме повече такива изненади", добави премиерът.

"Трябва да се направи компромис в част от преговорите с Република Северна Македония, за да има икономически подем на Балканите. На Балканите не трябва да се мисли чисто националистически, защото ако се работи заедно, и в добри отношения, бихме могли да постигнем крайната си цел за добросъседство", каза премиерът Кирил Петков.

Той не уточни какъв точно компромис трябва да направи България със Северна Мадекония и от кои от исканията си ще се откажем, за да отворим вратата на Скопие към ЕС и дали това означава отстъпление от националнана позиция, закрепена в Договора от 2017, Рамковата позиция и Декларацията на парламента от 2019 година.

Според премиера в досегашните преговори постоянно се е наблягало на проблемите. В реторика на политиците по никакъв начин не се е говорило за добросъседство. За него, когато се обръща внимание само и единствено на проблемите – това не би довело до нищо добро, а само до влошаване на отношенията.

"От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни'', коментира още министър-председателят. 

Петков е на мнението, че проблемите са проблеми, но не трябва те да са в основата на междусъседския диалог.

"Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим, да го направим. Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение. Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва", добави Петков. 

"Когато се види, че държавите имат обща цел, то конкретните проблеми по-лесно могат да се решат конструктивно", убеден е той. 

Също така споделя мнението, че трябва да си знаем историята, а те това, което правят е промяна в диалога, защото на по-късен етап проблемът би бил станал нерешим. Затова компромисът би направил така да има културен обмен, промяна в учебната програма, какти и в езика на омразата между РСМ и България.

Относно конфликта НАТО – Русия, премиерът е на мнението, че ЕС трябва да има собствен капацитет, за да направи независими решения с независимия капацитет и ресурс.

,България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било'', каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

"България няма повече да е консуматор на сигурност, а партньор на НАТО", повтори отново премиерът.

"За първи път с българския батальон се поставяме като първа категория страна в НАТО. Лидерство е да кажеш – български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме шанс на нашата армия да покаже, че може. Ние имаме дефицити и сме готови да приемем попълването им от съюзнически войски. Сега вече почваме да попълваме тези дефицити, а не да се харчат пари за отбрана, защото някой искал да си купи нещо'', разясни премиерът защо правителството предложи български части да усилят източния фланг на НАТО на наша територия, а не да се приемат съюзнически части.

"В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес, сме ние", коментира още Петков.

Кирил Петков защити идеята за създаване на европейска армия.

"За да може човек да прави независими решения, той трябва да има независим капацитет и независим ресурс. От тази гледна точка аз мисля, че президентът Макрон (президентът на Франция  Еманюел Макрон – бел. ред.) има доста силна позиция в тази насока, за да има собствен избор Европа, за да не бъде консуматор на сигурност, а да бъде създател на сигурност",  заяви премиерът Кирил Петков.

С тези думи Петков защити тезата на френския президент, който твърди, че трябва да има европейска армия. Все пак обаче премиерът отчете, че не трябва да има много паралелни съюзи, защото хората и техниката са едни. Той бе категоричен, че ако се създава такава армия, тя трябва да надгради отношенията между ЕС и НАТО, а не да се конкурира с Алианса.

Министър-председателят засегна темата и за управлението на кризата и епидемията от коронавируса.

"Не затваряме никой за нищо, докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките. Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата "Аз си решавам" не е вярна. Освен за себе си, решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата'', заяви още Петков.

Специално внимание в интервюто бе отделено на санкционираните по закона "Магнитски" българи.

"Този закон показа огромна дупка в нашите възможности да си решаваме сами проблемите. Сега се мисли за закон, който да регулира това отношение с "Магнитски", за да няма обвинения, че друга държава решава нещата при нас. Но и да се установи защо всички наши органи са изпуснали това, което САЩ вижда от 8000 км. Ако Антикорупционната комисия я направим в работещ вид, ще адресира точно този проблем", коментира по темата Петков.

"До този момент и четирите коалиционни партньора работим в рамките на споразумението и тя (коалицията) ще се движи силно и стабилно, докато спазваме правилата и не си затваряме очите пред проблемите на някой от партньорите'', коментира още Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст