ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Островът отчете ръст на британските фирми в несъстоятелност 

пазари

Броят на фалиралите компании във Великобритания се е увеличил през 2021-а след като правителството започна да изтегля противопандемичните мерки в подкрепа на бизнеса. Фирмите, внесли документи за несъстоятелност в Англия и Уелс са скочили с 11.2% – до 14,048 – през миналата година спрямо 2020-а. Все пак, този брой е по-нисък от нивата, регистрирани преди да удари COVOD-19, по данни на Агенцията по несъстоятелност, огласени на 28 януари.

Около 90% от изпадналите от борда компании са се съгласили с кредиторите на доброволна ликвидация – процес, при който директорите на дружествата избират да вкарат бизнеса си в ликвидация, за да платят дълговете си. Те са скочили с една трета спрямо 2020-а – до най-високото годишно количество след финансовата криза през 2008-а.

Агенцията по несъстоятелност посочва, че увеличението "съвпада с отмяната на мерките, предприети в подкрепа на бизнеса по време на пандемията от коронавируса". Те включват програмата за повишение на заплатите на принудително излезлите в отпуск британци, която приключи през септември. През третото тримесечие на 2021-а броят на фирмите в несъстоятелност скочи до най-високото си количество откакто през 1960-а започнаха да се събират статистически данни. Те започнаха след предупрежденията, че компаниите са обременени с дългове, които не биха могли никога да изплатят. 

Най-голям дял от фалитите през миналата година имат фирмите от секторите на строителството, на хранителните и хогелиерските услуги, както и на ремонтите на превозни средства. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст