ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

30% повече пари за извънболнична помощ в бюджета на НЗОК

Парламент Комисия по здравеопазване Асена Сербезова

Повече средства за извънболнична медицинска помощ – това предвижда проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. Увеличението на средствата е с над 30 на сто в сравнение с миналата година.

33,3% повече са средствата, които ще се инвестират в специализираната извънболнична помощ и здравни грижи в сравнение с 2021 година. Това обяви здравният министър Асена Сербезова в Комисията по здравеопазване в парламента.

„В областта на специализирана извънболнична медицинска помощ са предвидени  допълнително 800 хиляди лева за високо специализирани дейности, за физиотерапия, рехабилитация, близо осем милиона лева. Предвидени са средства за обезпечаване на профилактика и извънболнично диспансерно наблюдение на заболяванията, за да се компенсира влиянието на мерките, свързани с извънредната епидемична обстановка във времето на ограничени посещения на здравноосигурените лица при лекарите специалисти“, обясни тя.

Средствата, заложени в законопроекта за това предложение, са над 380 млн. лв. Ще се финансират здравни дейности в областта на първичната извънболнична помощ.

„Здравни грижи, осигуряване в дома от медицински сестри и акушерки или лекарски асистенти, това са така наречените патронажни грижи“, посочи министърът.

Повече средства ще има и за клинични изследвания на пациентите, допълни още здравният министър.

„Предвидени са също така и допълнително средства за нови медико-диагностични изследвания в пакет „Клинична лаборатория“. И в тази връзка в законопроекта са заложени много повече средства в размер на 207 милиона  286 хиляди лева", каза още Сербезова.

Предстои бюджетът за 2022 година да бъде одобрен от Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст