ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Булгаргаз” ще предложи намаление на цената на газа с поне 17%

булгаргаз

На 1 февруари "Булгаргаз" ще внесе предложение за намаление на цената на газа с поне 17%.Това обяви вече бившият директор на дружеството Николай Павлов. По думите му "Булгаргаз" е в отлично финансово състояние, с много добър авторитет и е огромен фактор на пазара. "Това е пазар за близо 3 милиарда лева и е доста апетитна хапка", посочи още Павлов. Според него дружеството не може да бъде приватизирано, защото няма активи, най-големите активи са договорите, които фирмата е постигнала.

"Беше включен целият инструментариум, включително полицейски, за да се натиска дружеството и ръководството, включително и в момента в блока, в който живея, има дежурна полицейска кола. Тези неща очевидно се правят, за да се сплаши ръководството. След проверката на Българския енергиен холдинг констатациите бяха несъстоятелни, некоректни и неверни. Ще публикуваме на сайта на "Булгаргаз" днес тази проверка", каза пред БНТ бившият шеф на газовия доставчик. И добави, че след проверка на ДАНС се е оказало, че "Булгаргаз" си върши работата.

"Не очакваме да бъдат открити нарушения. Ако вземем грешно решение по отношение на договори, това може да коства стотици милиони долари на компанията и на държавата. Цялата документация за азерския газ, за газовата връзка Гърция – България е в Министерството на енергетиката, БЕХ и Министерския съвет. Печалбите, които реализираме, ги наливаме под формата на дивиденти в Българския енергиен холдинг и оттам в държавата", подчерта Павлов и добави, че не е ничий човек, а експерт, който няма принадлежност към някоя партия.

Преди дни цялото ръководство на "Булгаргаз" беше сменено след решение на Българския енергиен холдинг. За изпълнителен директор на дружеството бе избран Людмил Йоцов. Той зае мястото Николай Павлов. Напоследък Съветът на директорите на "Булгаргаз" беше обвиняван, че не е осигурил количествата азерски газ, залегнали в сключения договор, които биха довели до намаляване на цената за крайните потребители у нас.

"Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ (на „Булгаргаз“). Колегите вследствие на данните, които са събрали, както и някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение“. Така обясни министърът на енергетиката Александър Николов причините за освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ пред БТВ. По думите му няма връзка между акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ и освобождаването на ръководството на дружеството, но отбеляза, че не знае каква е причината за проверката на Агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст