ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС се фокусира на диалог с Русия, независимо от подготвяните нови санкции

ек

Европейският съюз се фокусира преди всичко върху диалога с Русия, независимо от разработката на нови санкции в случай на агресия срещу Украйна. Това е заявил говорителят на върховния представител по външната политика на  ЕС Петер Стано.

"В момента ЕС е в етап, в който се опитва чрез диалог с Русия да постигне резултат. Ако дипломацията  не сработи, то ние сме готови за санкции, с работата над които вече сме напреднали. Но ние се фокусираме сега на дипломатическата писта", е казал той.

Говорейки за санкции, Стано е отбелязал, че ЕС "разглежда всички опции". "Ние няма да се вглеждаме в детайли сега. Всичко ще зависи от действията на Русия",  добавя Стано.

По-рано шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът работи над нови санкции срещу Русия, които може да лишат Москва от продукти, необходими й за реализация на стратегическите амбиции на страната. Според Борел, "Русия води война на нерви", и ЕС "прави всичко възможно, така че дипломацията да проработи, използвайки всички възможни пътища".

Евросъюзът в последните няколко седмици заплашва с нови санкции по отношение на Русия в случай на "нахлуване в Украйна". Както беше обявено от ръководството  ЕС, Брюксел вече е започнал разработката на потенциални ограничителни мерки срещу Москва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст