ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев няма да довърши мандата си, смята депутатът от ДБ Атанас Славов

Парламент Атанас Славов

Не бих казал, че въпросът с освобождаването на Иван Гешев е конституционен. Гешев е загубил общественото доверие, той е главен прокурор, който няма да довърши мандата си, независимо дали ще се смени Конституцията или няма да се смени, смята депутатът от "Демократична България" и  член на ръководството на "Да България" доц. Атанас Славов. 

По-рано бе съобщено, че КПКОНПИ започва проверка на налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев. Ръководената от Сотир Цацаров комисия, която той ще напусне на 1 март, заяви, че се е сезирала от изказвания пред медиите на правосъдния министър Надежда Йорданова.

Самата Йорданова каза, че изчаква решение на Конституционния съд за правомощията си да поиска отстраняването на главния прокурор и ако КС отсъди в такава посока, ще инициира процедура срещу Гешев. 

Това конституционно дело беше образувано по искане на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, след като Висшият съдебен съвет отказа да допусне за разглеждане по същество искането му за отстраняване на Иван Гешев.

Междувременно за обществено обсъждане бе публикуван законопроект, с който ще се закрие спецправосъдието. Според Атанас Славов, ако бъде закрито спецправосъдието, делата няма да пострадат.

"Делата, като томове дела, ще останат там, където са и в момента. Съставите, които досега са гледали делата, ще бъдат командировани към съответния съд, за да довършат делата и нито едно дело няма да бъде прекратено или забавено, даже обратното – вероятно ще се забързат делата, които досега са държани на трупчета", коментира пред bTV депутатът от ДБ. 

По повод презибирането на Христо Иванов за лидер на "Да България" Славов заяви, че "Иванов е безспорен лидер", макар че той нямаше конкурент за председателския пост.  "Да, България“ е партия с пряка демокрация. Всеки член участва независимо дали е член на местна организация. Можеш да участваш, да се кандидатираш, да гласуваш. Конференцията беше проведена в много демократичен дух.Винаги, когато има недоволство, трябва да се обърне внимание, защото това е сигнал за някакъв проблем. Част от хората, които имаха критични позиции, се изказаха на конференцията и когато дойде време за гласуване за лидер, получихме почти безапелационен резултат за Христо Иванов“, отбеляза Атанас Славов.

По темата за предсрочните избори, за които говори Христо Иванов, Славов припомни, че коалиционното споразумение е за 4-годишен мандат, но в същото време се вижда и динамика на политическия процес. "Надявам се да можем да реализираме ключовите наши политики в рамките на целия мандат, работим за цял мандат", допълни депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст