ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Катар ще даде газ на ЕС, но ако не го препродава

втечнен природен газ катар Духаил (Ройтерс)

Водещият производител на природен газ Катар иска от Европейския съюз да ограничи препродажбата на газ извън блока, ако иска Катар и други големи доставчици на газ да осигурят спешни доставки в случай на конфликт между Русия и Украйна, каза човек, информиран за преговорите, предаде Ройтерс.

Катар също поиска резолюция на ЕС за разследване от 2018 г. на неговите дългосрочни договори, които според Европейската комисия може да възпрепятстват свободния приток на газ в Европа и нейния единен пазар на газ, каза източникът пред Ройтерс.

Исканията, отправени от Катар, засягат основата на либерализацията на газовия пазар на ЕС. ЕС смята, че напълно свободната търговия с газ е от съществено значение за енергийната сигурност, но големите производители и някои потребители на газ казват, че реформите от последните две десетилетия често са причинявали хаос и са довели до по-високи цени.

Съединените щати са обезпокоени, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, и през последните седмици поискаха от Катар и други големи производители на газ да проучат дали могат да доставят допълнително газ за Европа, ако руските потоци бъдат нарушени.

Русия доставя около една трета от газа в Европа и всяко прекъсване би влошило съществуващата енергийна криза, причинена от глобалния недостиг на нефт и газ.

Въпреки че Катар няма достатъчно резервен газ, той даде знак, че би бил готов да отклони някои обеми от Азия с посредничеството на Съединените щати.

Доха все още не е отправила такова искане за пренасочване на пратки, според източника и друго лице, информирано за подобни дискусии.

Освен от САЩ, ЕС ще се опита да си осигури доставки на газ от Азербайджан и Катар, в случай че Русия реши да намали или спре своите доставки, стана междувременно ясно от блога на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

От началото на годината 70-80 кораба са докарали в ЕС втечнен природен газ от САЩ.

На 4 февруари представители на Европейската комисия ще пътуват за Азербайджан, където ще обсъдят възможностите за внос на газ с президента Илхан Алиев.

Същевременно ЕС работи над нови санкции срещу Русия, които могат да я лишат от стоки, необходими за реализиране на стратегическите й амбиции, пише Борел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст