ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков очаква обвинения заради “Булгаргаз”

Министерски съвет Кирил Петков

Ръководството на "Булгаргаз" е било сменено заради "очевиден конфликт на интереси". Това обяви на брифинг премиерът Кирил Петков. Българският енергиен холдинг и Министерството на енергетиката смятат, че от ръководството на дружеството не са си изпълнили задачите добре. "В момента водим разследване и ние сме сигурни до голяма степен, че част от решенията, които те са взели, са довели до високите цени на газа и 30% повишение, което беше предложено на КЕВР. Трябва ясно да се каже част от техните решения – особено на база какъв процент от купуването на газ идва от "Газпром" и какъв процент идва от азерския газ са предупредили голяма част от скока на цените. Надявам се, че службите съвсем скоро ще ни дадат ясно разяснение и потенциално може би ще повдигнат обвинения", каза премиерът.

Бил е избран "скъпият доставчик", вместо да се оптимизират възможностите на "евтиния доставчик", "особено когато имаме сега потвърждение, че доставката на азерски газ спокойно може да мине през Неа Месемврия, което е другата връзка на България", посочи министър-председателят. По думите му има доста дълга поредица от събития, свързани с начина на управление на ресурсите вътре в самото дружество – както дългосрочните договори, така и управлението на хранилището в Чирен. 

Новият борд на "Булгаргаз" е временен и титулярите ще бъдат избрани след публични конкурси.

"Цените, които "Булгаргаз" е предлагал и са одобрени от КЕВР, са публични и на сайта на "Булгаргаз". Може да погледнете променливите на цените на международните пазари и да прецените дали всички ресурси са отишли на полза на гражданите. Дали всеки потребител е задължен да плаща за некомпетентност", заяви енергийният министър Александър Николов. Той обясни, че размерът на компенсациите за газа е висок, като в момента покрива 20 % от разходите за битовите потребители. "България има една от най-ниските цени на природен газ. Ползата за гражданите е споделена с бизнеса. Планираме мерки с партньори от бизнеса. Ще се опитаме това да става бързо, но гледаме да става и прозрачно", увери той.

Премиерът коментира скандала, който се заформи между финансовия министър Асен Василев и работодателски организации заради изказване на Василев във връзка с възражението на работодателите за повишаване на минималната заплата. Според премиера държавата не е активен работодател, затова са предвидени специални мерки за повишаване на ефективността в публичния сектор. "Коментарът на вицепремиера Василев беше ясен. Когато сравним колко са продуктивни нашите работници – 50% от средноевропейската. Нашите работници са по-продуктивни, отколкото им се заплаща. Всички ние трябва да работим да повишим продуктивността и ефективността", каза Петков.

Петков коментира още, че по посока Северна Македония приоритет ще бъде добросъседството.

"За Русия – НАТО заявихме, че водещата страна е България. Досега не сме говорили за български батальон. Мислим харченето в посока отбрана да не бъде просто купуване на техника безцелно, за да имаме боеспособност", посочи премиерът.

Той отбеляза и че ДАНС вече се занимава с уличното осветление в София и откритите от гражданската организация "Спаси София" значителни различия в цените на една и съща лампа, купена по различни процедури. "Докато не изчистим тези обществени поръчки, не може да говорим, че общините просто нямат пари за осветление. Може да има и такива общини, но ще изискаме точните детайли точно за какви пари става дума, защото както всички знаем, осветлението не е голям процент от разходите на общините, така че искаме да отделим политическия пиар, който са ни заливат от сутрин до вечер с реалните нужди и реалната нужда от помощ", категоричен е Кирил Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст