ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Спаси София” внася сигнал до АДФИ за уличното осветление

Борис Бонев

Независимият общински съветник Борис Бонев представи пред репортери още детайли за цените на уличното осветление в София. В неделя той обяви, че Столичната община предстои да плати за осветление цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Гражданската организация, част от която е и Бонев – "Спаси София", е провела разследване на обществена поръчка за уличното осветление от Столичната община на стойност 73 милиона лева. От "Спаси София" ще подадат сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), който съдържа факти, пазарни проучвания, доклади, договори и сравнителни анализи и които пораждат сериозни съмнения за незаконосъобразно провеждане на процедурата на обществената поръчка.

Резултатите са показали огромни разлики между цената за едни и същи материали и дейности. "Те са между 3 и 77 пъти, като няма логично обяснение за тях. Говорим за едни и същи по вид и по технически изисквания материали и строително-монтажни работи. Именно това води до абсурдната ситуация, в която едно осветително тяло в един район, спечелен от едната фирма, и същото осветително тяло, но в друг район, спечелен от другата фирма, са с огромна разлика в цената", обясни Бонев. В северните райони на София цената на най-обикновена лампа е около 5755 лв. В същото време в южната част на столицата същата лампа струва 1587 лв. "Заради този феномен между цените в двете зони при еднакъв бюджет за инвестиции – и това е информация от обществената поръчка, Столичната община може да инвестира до 6 млн. лв. в улично осветление или основен ремонт на уличното осветление", посочи общинският съветник. Заради тази разлика в цените обаче в едната зона можело да се направят едва 1000 нови лампи, а в другата с по-ниските цени могат да бъдат направени 3800. Разликата е близо четири пъти.

За "Спаси София" основната причина да има подобни разминавания е зле направената обществена поръчка. Очевидно не било направено необходимото качествено пазарно проучване, което да определи какви са нормалните пазарни цени за различните елементи и това е позволило едната фирма да даде драматично по-високи цени, отколкото другата.  Впоследствие, след като е подписан договорът, зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев бил подписал и три анекса към него, с което част от цените в действителност са намалени. "Уловката е следната – от общо 190 позиции в количествената сметка само на 16 от тях цените са намалени. Всички точно с 11%", каза още Борис Бонев. И добави, че след намаляването им разликите между двете фирми отново са в пъти.

Пред NOVA зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев обясни откъде идва разминаването в ценообразуването. "Едната фирма е с по-високи цени при поддръжката, а другата – при изграждането. Ние сме наблегнали на поддръжката. Обществените поръчки са абсолютно законни", категоричен е той. На въпрос защо уличното осветление е преминало в неговия ресор, зам.-кметът каза, че вероятно натовареността на ресор „Строителство” е наложила това.

"Само в един от анексите са намалени цените за строителство с 11%. В другите два са намалени за поддръжка на фирма „Улично осветление“. Така че аргументът на зам.-кмета за някаква компенсация е пълна глупост. Това е признание за факта, че очевидно и двете фирми са дали нереално високи цени – едната в поддръжката, а другата в строителството, което е недопустимо и отново говори за пороци в обществената поръчка", изтъкна Бонев.

От организацията са пресметнали, че за 2-годишния период от договора с тези намаления на цените за поддръжка става въпрос за около 600 000 лв. разлика. Тя се компенсира със 150 скъпи лампи. От Столичната община твърдели, че са възложили за 2 млн. лв. изграждане на ново улично осветление, само че е бил подписан договор, който позволява за всяка една от обособените позиции да харчи до 6 млн. лв.

От „Спаси София“ също така са купили част от елементите, като например пусково запалително устройство. Те са го купили от магазин за 5 лв., една от фирмите също го дава също за 5 лв., докато другата – за 67 лв. Става въпрос за разлики между 5 и 22 пъти, уточни Борис Бонев, допълвайки, че общината отново не е направила адекватно пазарно проучване и е позволила на фирмите да залагат такива огромни разлики в сумите. Бонев показа и договора на една от фирмите в частта му за елементите, по които се формират всички тези цени. Въпросната фирма е заложила 40 лв. на час ставка, която влиза във формирането на цените. За сравнение, другата фирма е заложила 7,32 лв.

Юристите от "Спаси София" са идентифицирали и потенциално сериозно нарушение на тръжната процедура, тъй като в протоколите на комисията по избор на изпълнител е записано, че фирма “Лог-Сиберия” не е разкрила ценовата си оферта, но въпреки това офертата е отворена, разгледана и класирана. Това е нарушение на Закона за обществените поръчки, който предвижда отстраняване на участниците, които не са разкрили цените си.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст