ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спирането на износа на ток ще има сериозни последици за България

Министерство на енергетиката пресконференция Александър Николов

За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар. Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов пред NOVA.

„Ако спрем износа на ток – цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток, е добре. Ако го направим, ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно – Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем”, уточни той.

Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. „Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион”, каза енергийният министър.

Коментар от него дойде и за това дали е възможно общините, които изключват осветлението, и училищата, болниците и манастирите, които се сблъскват с проблеми заради високите цени, да преминат на регулирания пазар на електроенергия.

„Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим – е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена”, уточни Николов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст