ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Антиваксърските протести в Австралия и Нова Зеландия се засилват

протест срещу ваксини антиваксъри канбера австралия

Броят на участниците в започналите преди няколко дни протести в Нова Зеландия и Австралия срещу задължителното ваксиниране срещу КОВИД-19 днес се повиши. Демонстранти блокираха пътища и причиниха смущения в живота в столиците на двете страни, предаде Ройтерс.

Около 10 000 души протестираха в Канбера, което наложи отмяната на популярен благотворителен книжен пазар и предизвика задръствания в австралийската столица. Полицията съобщи, че е арестувала трима души, но като цяло демонстрантите са се държали добре.

В новозеландската столица Уелингтън стотици протестиращи се събраха близо до сградата на парламента за пети пореден ден въпреки проливния дъжд. Вдъхновени от протестите на шофьори на камиони в Канада, те блокираха няколко улици около парламента с камиони, микробуси и мотоциклети.

Броят на участниците в протестите в Нова Зеландия и Австралия, където огромното мнозинство хора подкрепят ваксинацията, все още остава относително нисък. Въпреки това демонстрантите не се отказват и акциите им понякога преминават в насилие.

Австралийският премиер Скот Морисън каза, че хората имат право да протестират, но ги помоли да го правят по мирен начин и с уважение.

Протестиращите срещу ковид мерките на канадската граница не се подчиниха на съдебна заповед и продължиха да блокират важен търговски коридор между Канада и САЩ тази сутрин – часове след изтичането на срока за вдигане на блокадата, която нанесе щети на автомобилната индустрия в Северна Америка.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща на американския президент Джо Байдън, че ще предприеме бързи действия за слагане на край на кризата. Вчера канадски съд нареди прекратяване на продължаващата четири дни блокада на моста "Амбасадор" – най-натовареният пропускателен пункт в Северна Америка. Но пет часа след влизането в сила на решението, около 100 протестиращи продължават да са близо до входа на съоръжението, размахвайки канадски знамена. Въпреки че броят на демонстрантите и полицаите намаля през нощта, мостът все още е блокиран от камиони и пикапи, които пречат на преминаването в двете посоки.

По-рано Трюдо каза, че не изключва нито един вариант за действие. Вчера протестиращите заявиха, че няма да се подчинят на заповедта, и днес няма признаци, че ще отстъпят.

В САЩ различни групи, вдъхновени от протестите в Канада, започнаха да организират конвои от камиони и автомобили, които да потеглят в края на тази седмица и в началото на следващия месец. Организация, наречена "Конвой за спасяване на Америка", съобщи на сайта си, че два отделни конвоя ще се съберат този уикенд на "Пийс бридж" – пропускателен пункт на границата между САЩ и Канада в Бъфало, щата Ню Йорк. Пени Фей, една от основателките на групата, каза пред Ройтерс, че конвоите ще превозват консумативи като вода, храна, карти за закупуване на гориво и одеяла за канадските шофьори на камиони, които пристигнат от американската страна на границата.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст