ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Берлин: Западните Балкани се нуждаят от силно послание от ЕС

Аналена Бербок (Ройтерс)

Западните Балкани се нуждаят от силно послание от Европейския съюз в момент на дебати за статута на кандидат на Украйна и Молдова, заяви днес германският външен министър Аналена Бербок, съобщи ДПА.

Говорейки в Люксембург преди срещата на външните министри на ЕС, Бербок каза, че блокът трябва да започне присъединителни преговори с Албания и Република Северна Македония и да даде ясен сигнал  на Западните Балкани. По думите ѝ потенциалният статут на кандидат в ЕС за Украйна ще бъде "исторически момент" за блока и трябва ясно да бъде казано, че Украйна "принадлежи на Европа".

Германският външен министър предупреди също, че ще бъде "абсолютно цинично" да се отложи вземането на решение за бъдещето на Украйна и Молдова в блока преди срещата на върха по-късно тази седмица, когато лидерите на ЕС се очаква да обсъдят темата. Сега се намираме в момент, в който трябва да вземем решение, заяви Бербок и предупреди, че ЕС не трябва да "търси извинения и да следва модел на отлагане на големите решения".  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст