ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП ще внесе предложение за замразяване цената на природния газ

Корнелия Нинова

Вицепремиерът и министър на икономиката съобщи, че парламентарната група на БСП ще внесе предложение за извънредно заседание в петък, на което Народното събрание да приеме решение за замразяване цената на природния газ и налагане на таван до разрешаването на проблема с "Газпром".

След срещата с работодателски организации тя очерта следните четири мерки:

"Правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките по съществуващия договор.

Второ – предлагаме дотогава да се сложи или таван, или да се замразят цените на газа такива, каквито са сега по договора с "Газпром" по доставките, които трябваше да получаваме по този договор. Разликата да се поеме от държавата.

На трето място – да се приеме спешно Закона, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. И четвърто – да се продължат компенсациите за ток, които имаше досега за бизнеса", изброи Корнелия Нинова.

"Днес разговаряхме с работодателските организации, които осигуряват 86% от БВП на България и 82% от работните места в страната. Спирането на доставките на газ ни притесняват. Днес обсъдихме спасяването на българската икономика, гарантирането на работните места, по-високи доходи за хората и спиране на инфлацията", обяви на брифинг министърът на икономиката Корнелия Нинова, която проведе среща с работодателските организации. 

"В България има 25 241 предприятия, които работят с газ, а продукцията, която произвеждат, е за над 40 млрд. лева. Сами разбирате за какво говорим. Работодателските организации настояха категорично днес правителството да възстанови преговорите с "Газпром". Второто, за което се разбрахме, е да се наложи таван на цените на газа, докато преговорите с "Газпром" не се подновят. Трето – разликата в цената на газа от алтернативни доставчици да се поеме от държавата и да се приеме Закон за таван на печалбите на енергийните дружества. И четвърто – помощите за ток да продължат да се изплащат, докато се нормализира ситуацията", обясни Нинова. 

"В петък ГЕРБ искат извънредно заседание на парламента, за да бъдат изслушани премиерър и министри. Ние от БСП ще направим предложение на това заседание да се приеме таван на цените на газа. Ако за ГЕРБ е най-важно да се достави оръжие за Украйна, за нас най-важното е спасяването на работните места, гарантиране на доходите на хората и овладяване на инфлацията", заяви вицепремиерът и икономически министър. 

"Трябва да спасим българската икономика и индустрия. Ние настояваме помощите за ток да продължат да се изплащат и разликите в цените на електроенергията да се компенсират. Също така сме категорични, че нямаме абсолютно никаква друга алтернатива на руския газ. Самата ЕК обяви, че до 2027 година няма как да се запълнят спрените доставки на руски газ. Ние настояваме държавата да изпълни всичките си задължения по договора с "Газпром". В противен случай ние пак ще потребяваме руски газ, но доставен от посредници. Ние няма да плащаме по-високата цена и печалбите на комисионерите. Ние няма да плащаме грешни пари, които да излизат от джобовете ни на всички заради едно грешно политическо решение", категорични бяха Добри Митрев от Българска стопанска камара и Васил Велев от АИКБ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст