ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чакаме одобрение от ЕК за новата програма за иновации в бизнеса

Пари

Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение от Европейската комисия новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. Програмата е продължение на приключващата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и ще е с бюджет близо 3 млрд. лева. Очаква се изпълнението ѝ да започне до края на годината. С нея ще продължи подкрепата за малките и средните предприятия. Ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между малките и средните предприятия и големите дружества за разработване на нови технологии.

Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийната самостоятелност на фирмите, в приоритета „Кръгова икономика“ е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст