ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Единствено ДБ знае как да направи съдебна реформа

Йордан Иванов – Областен управител на област Пловдив

"Ние от „Демократична България“ след това решение на „Продължаваме Промяната“, гледаме на ситуацията като възможност за повишаване на резултата ни, защото ние сме единствената политическа сила, която може да предложи съдебна реформа, децентрализация, електронизация."

Това обяви Йордан Иванов, бивш областен управител на Пловдив и кандидат за депутат от „Демократична България“ в ефира bTV, коментирайки решението на „Продължаваме Промяната“ да не се явят заедно на предстоящите избори.

След това той даде пример с това, което направил, докато бил областен управител на Пловдив – съкратил 15% от администрацията, електронизирал всички процеси и повишил възнаграждението на меритократичен принцип – според заслугите, именно защото въвел електронизацията. Тя дава възможност за отчетност за свършената работа, обясни Йордан Иванов

На нападките на другите партии, че ДБ не са започнали съдебна реформа, той отговори така: „Ние бяхме тези, които искахме да закрием бухалките на ГЕРБ и ДПС, специализирания съд и прокуратура и го сторихме. Да, вероятно това са малки крачки, но са в правилната посока. Нека попитам ГЕРБ – дали ще направят съдебна реформа или може би ДПС ще направят съдебна реформа? Единствено „Демократична България“ има текстовете, знае как да го стори и последователно като сила на разума се е доказала, че отстоява тази политика, категоричен бе Иванов.

Бившият депутат от „Демократична България“ уточни, че от политическата му сила се стремят към реформиране на българската прокуратура по начин, по който да се пишат качествени обвинителни актове, да не се потулват досъдебни производства и същевременно да може да се изготви обвинение, което да издържи в съда.

Иванов представи и приоритетите на „Демократична България“, които са „диверсификация по отношение на газа и скъсване на зависимост, съдебна реформа, децентрализация по начин, по който да скъсаме с порочния тоталитарен модел на управление на българските общини, които са зависими от централната власт.

На въпрос дали отчитат феодализацията на министерствата като грешка, Иванов отговори, че Христо Иванов и Атанас Атанасов са били първите, които са посочили това като проблем, още на етап преговори. В този смисъл те не биха го допуснали повече.

На въпрос дали отново биха се коалирали с БСП, Иванов обясни, че при положение, че с „Продължаваме Промяната“ нямат 121 гласа, тогава на ниво коалиция ще се търсят решения за осигуряване на мнозинство. С БСП винаги сме били идеологически противници и никога не сме отричали това, посочи Иванов.

Той подчерта, че е антикомунист, но за да просъществува парламентът са си партнирали с БСП и добави, че деветима от десетима души, с които се е срещал, докато е бил областен управител, одобряват коалирането.

Йордан Иванов заяви твърдо, че „Демократична България“ има червени линии, които не може да прекрачи по отношение на партия ГЕРБ. Той заяви, че ГЕРБ няма как да направят съдебна реформа, защото именно те са унищожили съдебната система, като припомни, че през 2015 година „Демократи за силна България“ и Христо Иванов са излязли в опозиция точно поради тази причина.

По отношение на спада на подкрепа на предишните избори, Иванов заяви, че това е заради сходство с „Продължаваме Промяната“ и работа върху една и съща електорална група.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст