ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Генчовска: Няма срок за решението ни за Северна Македония

Теодора Генчовска

Няма срокове, в които България да даде зелена светлина на преговорите за членство на Република Северна Македония с Европейския съюз. Това казва външният министър Теодора Генчовска. Тя беше изслушана при закрити врата в парламента за хода на преговорите със Скопие. Генчовска обаче призна, че и по тази тема има различни мнения в управляващата коалиция.

"В България има само едно външно министерство съгласно Конституцията и законите на страната. Формално няма как някой друг да провежда външната политика", каза външният министър пред репортери след изслушването. И отново настоя, че не е правила никакви договорки с немската си колежка Аналена Бербок България да каже "да" на преговорите на Северна Македония за ЕС до юни.

"По политическите въпроси трудно може да се каже, че има някакъв прогрес. По секторните политики обаче със сигурност има. Още първите дни на кабинета имаше нота, която страната ни изпрати, а съответно и югозападната ни съседка, да не се използва името Република Северна Македония, а само Северна Македония, но това е нещо, което е направено и преди няколко години по линия на ОССЕ и НАТО. Това е формална стъпка", припомни Генчовска.

Никога не съм казвала, че премиерът е изразил алтернативна позиция, подчерта тя. "Външно не говори за срокове. Очевидно има амбиции до края на френското председателство", каза министърът. На въпрос дали тези амбиции са на премиера, тя отговори: На неговия екип, който го съветва по външнополитическите въпроси."

Външният министър обясни още, че не трябва да се забравя, че Албания е в пакет със Северна Македония за преговорите за ЕС. Критикува обаче македонската страна, че е изгубено много време от междуправителствената среща през януари, в което е можело българите да бъдат вписани в конституцията ѝ. Засега не се обсъждало обаче второ заседание между българското и македонското правителство.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст