ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Канадските власти с ултиматум срещу протестиращите в Отава

протест канада

В 20-ия ден от протестите срещу санитарните мерки в Отава силите на реда отправиха ултиматум на протестиращите. На демонстрантите бяха раздадени листовки, в които пише: "Трябва да напуснете тези места веднага. Всеки, който блокира пътища или помага на други да го правят, извършва нарушение на закона". В листовката се предупреждава освен това, че демонстрантите могат да бъдат арестувани за тези нарушения. Полицията също така предупреди демонстрантите, че техните превозни средства може да бъдат конфискувани, шофьорските им книжки анулирани, а банковите им сметки да бъдат проверени.

По улиците на канадската столица Отава все още има паркирани стотици камиони. Техните собственици отказват да напуснат града и някои от протестиращите искат при тях да дойде премиерът Джъстин Трюдо, за да разговарят с него.

Организаторите на протестното движение "Конвой на свободата" приканват все повече хора да се присъединят към тях в Отава, защото колкото повече са протестиращите, толкова по-трудно ще бъде за полицията да изпълняват разпорежданията на правителството.

Вчера в писмо, адресирано до президента на САЩ Джо Байдън и до премиера на Канада, петнайсет американски губернатори и двама премиери на канадски провинции призоваха властите на двете страни да отменят задължението за ваксиниране срещу Ковид-19 на трансграничните  шофьори. Това изискване именно беше в основата на протестното движение в Отава, което зарази с примера си и няколко страни по света.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст