ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Петков: Аз и Димитър няма да се поддаваме на провокации

Кирил Петков и Димитър Ковачевски

Премиерът Кирил Петков качи във Фейсбук профила си снимка с министър председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски. "Аз и Димитър няма да се подаваме на провокации, а ще работим целенасочено и заедно. А на всички злонамерени страни просто мога да кажа: няма да ни спрете", се казва в съпътстващ текст към снимката.

"Представете си гражданите на Република България и на Република Северна Македония да се радват на взаимно уважение, зачитане на правата им и просперитет. Двете държави да способстват активно за развитието на общи компании, които да създават огромна добавена стойност заедно, да имат растящи икономики, да имат съвместни детски лагери, да имат общи концерти, да имат общи образователни програми, да няма граница между двете ни страни, да няма дискриминация, да няма език на омраза, да строим магистрали, да имаме модерни влакови линии. За много тези думи звучат като мечта, други организират всякакви провокации това да не се случи, трети просто не искат стабилност на Балканите. Аз и Димитър вярваме, че това е възможно, и няма да се подаваме на провокации, а ще работим целенасочено и заедно, за да го постигнем. А на всички злонамерени страни просто мога да кажа: няма да ни спрете", заявява още Петков в публикацията си. 

Преди ден публикация на премиера от Мюнхенската конференция по сигурността предизвикаха коментари в медиите, че министър-председателят е изразял македонския си колега от обща фотография.

Македонският премиер Ковачевски разпространи снимка "от среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българския премиер Кирил Петков". Снимката е направена по време на обръщението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис на Мюнхенската конференция по сигурността. Няколко часа след това премиерът Кирил Петков публикува във Фейсбук профила си същата снимка с Блинкен, но без Ковачевски от нея.

"Борбата срещу корумпираните зависи и ще се случи главно с наши собствени сили, но в тази битка участват и нашите партньори. Елиминирането на корупцията е основен приоритет за цялата демократична общност и службите за сигурност. Ще работим заедно, за да се справим с този проблем! Успеем ли да го направим, инвестициите и новите високоплатени работни места ще последват незабавно!", написа Петков като заглавие на публикацията си в социалната мрежа, към която освен снимката с Блинкен е качил и кадри с президента на САЩ Борис Джонсън и френския държавен глава Еманюел Макрон.

Македонският премиер Ковачевски от своя страна отбелязва, че по време на "сърдечната среща държавният секретар на САЩ е изразил пълната си подкрепа за диалога и приятелството между Северна Македония и България и споделил искреното си желание да види двете страни заедно в ЕС". "Споделяме мнението, че заедно сме по-силни като съюзници в НАТО. Съединените щати остават наш ангажиран партньор в преодоляването на предизвикателствата."

От българската правителствена информационна служба посочиха, че кадрите са правени от фотографи на самия форум, а ако фотосът е редактиран, то това може да е станало неволно в пресцентъра на кабинета.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст