ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Македонски българи от Канада писаха до Конгреса на САЩ за защита българите в РСМ

Македонската патриотична организация "Правда" – Торонто

Македонски българи от Канада изпратиха писмо до Конгреса на САЩ с призив за защита на правата на българите в Република Северна Македония. Автор на документа е  Македонската патриотична организация "Правда" – Торонто, която е клон на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, а копие от него е изпратено и до държавния департамент на САЩ.

В писмото, подписано от председателя на МПО "Правда" Александър Караджов, се посочва необходимостта от конституционни гаранции за недискриминиране на българите в Северна Македония. Ние сме за членството на Република Северна Македония в ЕС, но не за сметка на българите там и на нашата история, посочва Караджов.

"Исторически погледнато, новата "македонска" етническа идентичност бе създадена в Югославия с цел изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение, придружено от иначе силната ни македонска регионална идентичност – кампания за етническо инженерство, предприета в навечерието и по време на Втората световна война от Комунистическата партия на Югославия и нейните съюзници", се казва в текста на писмото.

В текста се допълва, че тази политика, наречена "македонизъм", е била изградена в ущърб на историческото наследство на съседните страни – най-вече на Гърция и България. "И в нея беше заложен ключов инструмент – "македонският" език, новосъздаден с указ през 1944-1945 г. и основан на местния вариант на българския език, говорен от нашите предци".

Според писмото няма никакво оправдание македонските българи да не бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония, заедно с вече споменатите там други националности.

Организацията призовава американските институции да насърчат властите в Република Северна Македония да гарантират политическите права и недискриминацията на македонските българи.

МПО "Правда" е към църквата "Свети Кирил и Методий" в Торонто, основана през 1910 г. от българи от Македония, с българско самосъзнание, емигрирали след Илинденско-Преображенското въстание. Александър Караджов е емигрант от повече от 30 години в Канада и е от Благоевград. Той е потомък на известния революционер от ВМРО Иван Караджов, който е и автор на мелодията на "Тих бял Дунав".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст