ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР действа в рамките на правомощията си

Надежда Йорданова мин. на правосъдието

Очаквам българските органи да свършат своята работа законосъобразно, коментира в кулоарите на парламента министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

„Настоявам за пълно, обективно, всестранно разследване и при спазване на всички права на засегнатите страни“, каза тя.

Министър Йорданова изрази одобрение за действията на МВР.

„МВР действа в рамките на своите правомощия. Всички обвинения, притеснения, оплаквания, законосъобразност на действията на МВР има процесуален ред, по който трябва да бъдат направени“, посочи тя. 

"Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването". Това заяви адвокат Менко Менков вчера след като се срещна с експермиера Бойко Борисов в ГДНП.

"Няма повдигнато обвинение и не може да има, защото, по българския закон, обвинението може да се повдигне само след писмено разрешение на прокурор, потвърждение. Има задържане за 24 часа по член 72 от Закона за МВР. Основанието за задържан е  посочено – текста от Наказателния кодекс по член 213А – за изнудване, но не пише кое лице е изнудвано от господин Борисов, кога е изнудвано, за какво, как. То дори няма да разследващ полицай. Той така или иначе ще си преспи тук", заяви Менков на излизане от сградата.

"Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ", посочи защитникът и допълни, че сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. 

"Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата", допълни той. 

Менков допълни още, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков.

"Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай", посочи адвокатът.

По думите му инспектор от "Националната полиция" е издал заповедта за 24-часово задържане. "Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим", категоричен беше Менков.

Очаква се МВР да оповести подробности за хода на започналата операция по сигнали на Европейската прокуратура.

Също днес министерството на вътрешните работи да информира прокуратурата за предмета и хода на акцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст