ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На първо четене: Депутатите отмениха “златните паспорти”

Парламент Продължаваме промяната

Eдинодушно с 218 гласа "за" депутатите приеха предложението на Министерския съвет за промяна на Закона за българското гражданство, с който се отменя възможността за придобиване на гражданство чрез инвестиции или т.нар. златни паспорти. Мнозинството отхвърли близкия по съдържание законопроект на ДПС, както и предложението им за проверка на придобито вече гражданство. Промените са важни за обществото и партньорите от Европейския съюз, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

По време на дебата Хамид Хамид от ДПС обясни каква е разликата между двата сходни законопроекта. "Критиката на Европейската комисия е и към пребиваването. Т.е. не само премахнете паспортите, гражданството на това основание, комисията казва: "премахнете и късата писта за продължително пребиваване". В момента са останали три страни, които предоставят гражданство по тази писта", посочи той.

"Искам да обърна внимание на законопроектите, които са внесли ДПС. Хубаво е, когато ДПС говорят за отмяна на златните паспорти да знаем, че и монетата има две страни", каза Петър Куленски от "Продължаваме промяната". По думите му, когато ДПС кажат "Добър ден", е по-добре да се погледне нагоре, за да се види къде е слънцето. Не закъсня и разпаленият отговор на Хамид Хамид. "Не знам кой като каже "Добър ден" да се гледа слънцето. Ще ви припомня, че миналата седмица вашият премиер, вашият лидер, вашето слънце, ето тук пред нас обеща да подкрепят законопроекта за пълна проверка на всички паспорти, а сега се отмятате. Да ви припомня ли: "канадски гражданин съм, не съм канадски гражданин". През 20 секунди на различно мнение", посочи депутатът от движението.

В разискванията се включи и Крум Зарков от БСП, който заяви, че е излишно различните вносители да се замерят с инициативността на тези законопроекти. "За съжаление, България дълго време е страна, в която всичко се продава. Следователно всичко може да се купи. Това, че това гражданство се продава, не е новина. Днес ще затворим една от вратите, в които се продават", отбеляза Зарков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст