ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът почти прехвърли НИМХ към екоминистерството

Парламент

След продължителни дебати народните представители почти прехвърлиха Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от просветното министерство към Министерството на околната среда и водите. Това стана след гласуване на текстове от Закона за водите на второ четене. Окончателното решение ще се вземе на следващо заседание. Днес синоптиците бяха прехвърлени на подчинение от министър Николай Денков на министър Борислав Сандов. Цялостното местене на НИМХ е в друг законов текст, който предстои да се гласува. ГЕРБ бяха категорично против, като определиха промените в Закона за водите като наказание спрямо метеоролозите. А вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов увери, че прехвърлянето не е наказателна акция, а цели засилване на научната дейност.

От ГЕРБ и „Възраждане“ отправиха критика към управляващите, че промяната е отпаднала от преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за годината и е внесена неочаквано в Закона за водите. Според бившия образователен министър на ГЕРБ Красимир Вълчев предложението за преместването на НИМХ е в нарушение на правилника. Институтът ще бъде принизен и лишен от участия в научните програми, смята Вълчев и нарече реформата "наказателна акция". "Много странно" защо със Закона за водите, ами той си е там, вие сте го сложили там", отговори министър Борислав Сандов към ГЕРБ. 

Депутатът от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов подчерта, че мястото на НИМХ е в екоминистерството. "В нашето заседание имаше и е една друга цел да бъдат актуализирани плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения", каза председателят на Комисията по околна среда и води и народен представител от "БСП за България" Манол Генов.

Преди ден НИМХ спря да подава информация за времето на сайта си. Вместо прогноза, на интернет страницата се изписваше съобщение за протест. Около 16 часа днес синоптиците съобщиха, че прекратяват протеста, тъй като е бил политизиран. НИМХ остава в готовност за ефективен протест до приемането на държавния бюджет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст